HomeHL-9H Τουρκία βγάζει και το «Τσεσμέ»: Με παράνομη Navtex δεσμεύει περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο

H Τουρκία βγάζει και το «Τσεσμέ»: Με παράνομη Navtex δεσμεύει περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Άγκυρα κρατά ψηλά την ένταση στο Αιγαίο, καθώς μετά την επιθετική ρητορική, το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, επανέρχεται στην τακτική των παράνομων ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «TSG Cesme» σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Δείτε την NAVTEX:
navtex

Τσαβούσογλου: Νέες απειλές κατά της Ελλάδας – «Δεν μπλοφάρουμε!»

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά το παραλήρημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προμηνύοντας πως εάν η χώρα μας δεν «αποστρατιωτικοποιήσει» τα νησιά του Αιγαίου, τότε η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε αυτά.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η Hurriyet, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, απάντησε σε σχετική ερώτηση μιλώντας κατά της χώρας μας επ αφορμής του γνωστού πλέον αφηγήματος της Άγκυρας για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου λέγοντας: «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έκανε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες: «Έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάναμε προειδοποίηση στις ΗΠΑ. Αν και ο κόσμος είπε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας, φυσικά».

Συνεχίζοντας ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως: «Από την άλλη πλευρά, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά; Η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί είναι νησιά υπό όρους. Εάν η Ελλάδα, που μιλάει για το διεθνές δίκαιο σε κάθε ομιλία της, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία».

Νέα πρόκληση από τουρκική εφημερίδα: Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία της Λέσβου

Εν τω μεταξύ συνεχίζει να κλιμακώνει την προκλητική στάση της η Άγκυρα, καθώς νέο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam θέτει θέμα κυριαρχίας της Λέσβου με αφορμή τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στο νησί.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam θέτει θέμα ελληνικής κυριαρχίας της Λέσβου με αφορμή τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης στο νησί.
aksam-2
Με τίτλο «Προειδοποίηση στον Έλληνα για τη Λωζάνη», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ελληνικές ασκήσεις στη Λέσβο μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κυριαρχία». Ειδικότερα, υπογραμμίζει πως «δεν μπλοφάρουμε σχετικά με τη συζήτηση για το θέμα της κυριαρχίας των νησιών” αποκαλύφθηκαν οι εικόνες της στρατιωτικής άσκησης της Ελλάδας στη Λέσβο».

Μάλιστα, δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από τα στρατόπεδα της Μυτιλήνης επισημαίνοντας ότι στο νησί, το οποίο απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης, τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μάλιστα, η εφημερίδα Aksam αμφισβητεί την κυριαρχία και για τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

protothema.gr

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».

Ειδήσεις σήμερα:

Διαφήμιση
Διαφήμιση