HomeHL-WorldΠόλεμος στην Ουκρανία: Θηριωδίες όπως στη Σρεμπένιτσα οι σφαγές σε Μπούτσα, Σούμι και Τσερνίχιβ, λέει ανεξάρτητη έκθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θηριωδίες όπως στη Σρεμπένιτσα οι σφαγές σε Μπούτσα, Σούμι και Τσερνίχιβ, λέει ανεξάρτητη έκθεση

Τη συνυπογράφουν πάνω από 30 κορυφαίοι νομικοί μελετητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Mόσχα υποκινεί γενοκτονία και διαπράττει θηριωδίες στην Ουκρανία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νομική έκθεση που συνυπογράφουν πάνω από 30 κορυφαίοι νομικοί μελετητές παρακολουθώντας τις εχθροπραξίες που μαίνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το CNN.

Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη έκθεση, που αφορά καταγγελίες για γενοκτονία στην πολύπαθη χώρα.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα υποκινεί γενοκτονία και διαπράττει θηριωδίες με σκοπό να καταστρέψει τον ουκρανικό λαό».

Η σχετική έκθεση κατηγορεί την κυβέρνηση Πούτιν για παραβίαση πολλών άρθρων της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Προειδοποιεί ακόμη ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στην πατρίδα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζοντας τις κατηγορίες με μια μακρά λίστα αποδεικτικών στοιχείων, όπως μαζικές δολοφονίες αμάχων και αναγκαστικών απελάσεων.

Την έκθεση συνέταξε το ινστιτούτο «New Lines Institute for Strategy and Policy», ένα «think tank» με έδρα τις ΗΠΑ και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Raoul Wallenberg», που εδρεύει στον Καναδά.

Οι συντάκτες της έκθεσης έχουν αποστείλει αντίγραφα σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, όπως επισημαίνει το CNN.

Σε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σημεία της έκθεσης, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο επικαλούμενο αντίγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του, η νομική ομάδα κάνει μια άμεση σύγκριση με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 7.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι.

«Οι σφαγές και οι εκτελέσεις στην Μπούτσα και στις περιοχές Σούμι και Τσερνίχιβ, οι σκόπιμες επιθέσεις της Ρωσίας σε καταφύγια, ανθρωπιστικούς διαδρόμους και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, οι βιασμοί, οι κλοπές σιτηρών και οι αναγκαστικές απελάσεις στη Ρωσία «δείχνουν» πρόθεση γενοκτονίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.

Επιπλέον, ως παραδείγματα των αποδεικτικών στοιχείων ότι η Ρωσία παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, οι ειδικοί υπενθυμίζουν στην έκθεσή τους τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, επισημαίνει ότι Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση