HomeΕΛΛΑΔΑΓιάννης Πλακιωτάκης: Οι δηλώσεις και οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν ξεφύγει από κάθε έννοια λογικής

Γιάννης Πλακιωτάκης: Οι δηλώσεις και οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν ξεφύγει από κάθε έννοια λογικής

«Η Ελλάδα με όπλο το διεθνές δίκαιο προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Οι δηλώσεις και οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς, έχουν πλέον ξεφύγει. Όχι από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αλλά και από κάθε έννοια λογικής. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Η Ελλάδα με όπλο το διεθνές δίκαιο προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορα της», σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο 6ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Σημειώνεται ότι χθες ανέβασε τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Όλα αυτά έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα κατά την ομιλία του στην βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε θερμό χειροκρότημα όταν αναφέρθηκε στις τουρικές παραβιάσεις.

Στο Συνέδριο της, Ναυτεμπορικής εκτός άλλων, ο κ. Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι κρίσιμο είναι και το ζήτημα της ελληνικής σημαίας.

Το 2021, για πρώτη φορά, είχαμε 61% περισσότερες εγγραφές στο ελληνικό νηολόγιο, σε σχέση με το 2020. «Αυτό ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά δεν λύσαμε το πρόβλημα, διότι για τους Έλληνες πλοιοκτήτες ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους είναι η εξεύρεση του απαραίτητου ανθρωπίνου δυναμικού.

Σταματήσαμε, όμως, τη φυγή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι τα τελευταία 10-20 χρόνια είχαμε συνεχή φυγή από το ελληνικό νηολόγιο, αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Άρα σταματήσαμε αυτή την τάση» ανέφερε ο ΥΝΑΝΠ. «Περιμένω ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής πλοιοκτησίας στο ελληνικό νηολόγιο, διότι η ελληνική σημαία αναμφισβήτητα είναι και ποιοτική και διεθνώς ανταγωνιστική.

Εμείς, όμως, θέλουμε, να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη» υπογράμμισε και εξήγησε πως ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ελληνικής σημασίας είναι η αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης.

«Το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια θα είναι η ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης» επισήμανε ο υπουργός.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση