HomeHL1-CultureΠροκαλεί ξανά το Βρετανικό Μουσείο: Δε θα υπάρξει «μαγική στιγμή» επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Προκαλεί ξανά το Βρετανικό Μουσείο: Δε θα υπάρξει «μαγική στιγμή» επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι ανέφερε ο ιστορικός Μάικλ Γουντ, που είναι μέλος της BCRPM

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αμετακίνητο εμφανίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως προς τη στάση του έναντι του αιτήματος για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα σε νεότερες δηλώσεις προς το ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση για το ποιο ήταν το σκεπτικό της παρέμβασης υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Λονδίνο που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη διάσκεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στο Παρίσι ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Γουίλιαμς, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε:

«Το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει σθεναρά ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο παίζουν έναν ζωτικό ρόλο στην παρουσίαση της σημασίας της αρχαίας Αθήνας εντός του πλαισίου των αρχαίων πολιτισμών που τη διαμόρφωσαν -Αιγύπτιων και Ασσύριων- καθώς και μεταγενέστερων πολιτισμών που εμπνεύστηκαν από αυτήν».

Η εκπρόσωπος συνέχισε ως εξής, επαναλαμβάνοντας και ορισμένες από τις αναφορές του κ. Γουίλιαμς στη διάσκεψη της επιτροπής της UNESCO:

«Καμία νέα συζήτηση (περί επανένωσης) δεν έχει γίνει. Πιστεύουμε ότι το πραγματικό ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η επέκταση της πρόσβασης του κοινού στα Γλυπτά. Τα εναπομείναντα Γλυπτά είναι θραύσματα, μόνο το 50% των γνήσιων έχουν επιζήσει. Δε θα υπάρξει ποτέ μία ‘μαγική στιγμή’ κατά την οποία όλα τα γλυπτά θα επανενωθούν. Τα γλυπτά που επιζούν στην Αθήνα μιλούν για την αρχαία ιστορία αυτής της σπουδαίας πόλης, (ενώ) στο Λονδίνο απευθύνονται στην ιστορία του κόσμου και σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλη την υφήλιο. Δύο συμπληρωματικές ιστορίες στις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα παίζουν καίριας σημασίας ρόλο».

Σημειώνεται ότι κατά την παρουσίασή του στη διάσκεψη του Παρισιού ο κ. Γουίλιαμς είχε επίσης επικεντρωθεί στη νομιμότητα απόκτησης των Γλυπτών από το λόρδο Έλγιν. Παράλληλα υποστήριξε πως πολλά από τα Γλυπτά δεν αφαιρέθηκαν με τη βία από τον Παρθενώνα, όπως είναι ο ελληνικός ισχυρισμός, αλλά περισυλλέγησαν «από τα χαλάσματα», επιχείρημα που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο και της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM).

Σε δηλώσεις στο ΣΚΑΪ ο διάσημος στη Βρετανία ιστορικός Μάικλ Γουντ, που είναι μέλος της BCRPM, είχε κάνει λόγο για «ψευδές» και «εξωφρενικό» επιχείρημα του Μουσείου.

«Είναι διάφανα σαφές ότι τα περισσότερα μάρμαρα που πήρε ο Ελγιν τα πήρε από το μνημείο. Δεν μπορείς να περιηγείσαι το Βρετανικό Μουσείο σήμερα κοιτώντας τα και να νομίζεις ότι αυτά τα μάρμαρα έπεσαν από 40 πόδια στα χαλάσματα. Η περισσότερη από τη ζημιά που υπέστησαν ήταν στην αφαίρεσή τους από τον Έλγιν και τον απεσταλμένο του, τον Ιταλό Λουσιέρι», είχε συμπληρώσει ο κ. Γουντ.

Η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επανέλαβε, εξάλλου, για ακόμα μία φορά πως το λονδρέζικο ίδρυμα «είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήσεις για δανεισμό οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση