HomeHL-GreeceΔυναμικά στο προσκήνιο το σενάριο για εκλογές το Φθινόπωρο

Δυναμικά στο προσκήνιο το σενάριο για εκλογές το Φθινόπωρο

Εισηγήσεις για προσφυγή στις κάλπες με φόντο τα πακέτα στήριξης των πολιτών και τις προσδοκίες για δυνατό τουριστικά καλοκαίρι. Οι «άγνωστοι x» του 2023 που δημιουργούν προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί επισήμως να διαψεύδεται το θέμα των πρόωρων εκλογών από την Κυβέρνηση, ωστόσο το θέμα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες.

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, ώστε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία που ελπίζεται ότι θα διαμορφωθεί και να αποφύγει τους κινδύνους που απορρέουν από την αβεβαιότητα του 2023, όταν κανονικά θα ολοκληρωθεί η θητεία της Κυβέρνησης.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν απορρίπτει εξ αρχής το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, καθώς όπως έγγραψε χθες το Euro2day.gr σταθμίζει τα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.

Πολλά θα κριθούν μέσα στο καλοκαίρι, όταν και θα σταθμιστεί εκ νέου η κατάσταση, η οποία -εκτός απροόπτου- θα έχει θετικό πρόσημο, τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομία και ενόψει των επικίνδυνων επόμενων μηνών που θα ακολουθήσουν.

Όσοι υποστηρίζουν το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο επικαλούνται τις διαφαινόμενες πολύ καλές επιδόσεις στον τουρισμό, οι οποίες συγκρίνονται με αυτές του 2019, ενώ ένα νέος ενισχυτικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που εξασφαλίζει τα περιθώρια ενός νέου πακέτου στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας θα εξέρχεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας ενώ στους πολίτες θα είναι ορατά τα οφέλη από το πακέτο στήριξης στην ενέργεια.

Αντίθετα, ο προϋπολογισμός του 2023, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι εμφανώς πιο λιτός από τον φετινό και χωρίς πολλά από τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έδωσε η κυβέρνηση τα δύο προηγούμενα έτη.

«Η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία.

Αρχικά για τον τρόπο που αμύνθηκε στην πανδημία. Και, τώρα, για τη δράση της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Επικαλέστηκε δε τη «διεθνή αναγνώριση» η οποία «μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας». Επιχείρημα, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, βλέπουν τα εθνικά θέματα να ανεβάζουν και πάλι τις μετοχές του πρωθυπουργού, ενώ διαβάζουν θετικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού για τις κάλπες.

«Και μόνο το γεγονός ότι η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου όση τον Ιούλιο του 2019, κάτι σημαίνει», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. «Ότι οι πολίτες εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται και αυτό θα συμβεί και στην προσεχή λαϊκή ετυμηγορία», σημειώνουν.

Το μομέντουμ, σύμφωνα και με γαλάζιο έμπειρο κοινοβουλευτικό, δείχνει να είναι το καλύτερο δυνατό για την κυβερνώσα παράταξη για εκλογές το φθινόπωρο, εκτός και αν -όπως υπογραμμίζει- προκύψει κάποιο άλλο έκτακτο αρνητικό γεγονός, όπως οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές που αμαύρωσαν την εικόνα της Κυβέρνησης.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση