HomeHL1-CultureΟι γυναίκες στην προϊστορική εποχή δεν ήταν μόνο μητέρες και τροφοσυλλέκτριες

Οι γυναίκες στην προϊστορική εποχή δεν ήταν μόνο μητέρες και τροφοσυλλέκτριες

Ήταν επίσης κυνηγοί και καλλιτέχνιδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στα γαλλικά και που ετοιμάζεται να βγει μεταφρασμένο στα αγγλικά, ανατρέπει ό,τι πιστεύαμε για τη θέση της γυναίκας στο μακρινό παρελθόν.

Όχι μόνο στις στερεοτυπικές απεικονίσεις της ποπ κουλτούρας αλλά ακόμα και στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες η προϊστορική γυναίκα σκιαγραφείται σαν μητέρα και τροφοσυλλέκτρια. Από την άλλη, οι άντρες της αποκαλούμενης εποχής των σπηλαίων έχουν συνδεθεί με το ρόλο του κυνηγού. Ωστόσο ένα γαλλικό βιβλίο, που αυτή την περίοδο μεταφράζεται στα αγγλικά και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Lady Sapiens: the Woman in Prehistory», ανατρέπει όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζουμε για το γυναικείο ρόλο σε προϊστορικές περιόδους, σύμφωνα με νέο άρθρο του «Guardian».

Οι συγγραφείς, βασισμένοι σε πρόσφατες μελέτες σε οστά, τάφους, εργαλεία και έργα τέχνης, καταλήγουν στο συμπέρασμα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Προϊστορίας Sophie de Beaune, ότι «οι ρόλοι των φύλων δεν ήταν τόσο διακριτοί. Η επιβίωση μιας ομάδας εξασφαλιζόταν από τη συνεργασία όλων των μελών της, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας».

«Οι ρόλοι των φύλων δεν ήταν τόσο διακριτοί. Η επιβίωση μιας ομάδας εξασφαλιζόταν από τη συνεργασία όλων των μελών της, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας»

Τα σημερινά στερεότυπα διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με το βιβλίο, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από ερευνητές του παρελθόντος για τη θέση της γυναίκας στην προϊστορική εποχή. Ωστόσο οι δημιουργοί του «Lady Sapiens» προσπάθησαν να μελετήσουν εκείνα τα χρόνια χωρίς παρωπίδες και διαπίστωσαν, εντυπωσιασμένοι, ότι οι γυναίκες, που συνήθως είχαν σκουρόχρωμη επιδερμίδα και μπλε μάτια, «μπορούσαν να κυνηγήσουν» σύμφωνα με τον Thomas Cirotteau, ο οποίος συμμετέχει επίσης στη δημιουργία ενός σχετικού ντοκιμαντέρ. «Η γυναίκα εκείνης της εποχής είχε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία. Δημιουργούσε τέχνη, και η σχέση της με τον άντρα ήταν γεμάτη σεβασμό και τρυφερότητα».

Ενδεικτικά, ένα από τα ευρήματα στα οποία βασίστηκε το βιβλίο, που καλύπτει μια περίοδο πριν από 10.000 με 40.000 χρόνια, είναι το χαραγμένο σε βράχο σχέδιο μιας γυναίκας με ένα μωρό σε μάρσιππο στην πλάτη της, που αφήνει τα χέρια της ελεύθερα για κυνήγι και συλλογή τροφής. Άλλα ευρήματα στα οποία στηρίχθηκαν οι συγγραφείς είναι γυναικεία οστά που επιβεβαιώνουν ότι οι προϊστορικές γυναίκες είχαν μυϊκή δύναμη στα χέρια. Επιπλέον, σε μια ανασκαφή σε προϊστορικό τάφο ανακαλύφθηκαν ένας άντρας γύρω στα τριάντα και μια γυναίκα γύρω στα είκοσι, και οι δύο με όπλα κυνηγιού.

Σε μια ανασκαφή σε προϊστορικό τάφο ανακαλύφθηκαν ένας άντρας γύρω στα τριάντα και μια γυναίκα γύρω στα είκοσι, και οι δύο με όπλα κυνηγιού.

Επομένως, φαίνεται πως οι προϊστορικές γυναίκες δεν περνούσαν τη ζωή τους μεγαλώνοντας παιδιά κλεισμένες σε σπηλιές, αλλά είχαν ισότιμη θέση με τους άντρες. Κάποιες, μάλιστα, αναδεικνύονταν αρχηγοί: όπως μια γυναίκα που βρέθηκε σε σπηλιά της Ιταλίας με ένα κράνος από κοχύλια, το οποίο φανερώνει «το σεβασμό που απολάμβανε στη φυλή της».

Δείτε τους ερευνητές να μιλούν σε ντοκιμαντέρ:


Marieclaire.gr