HomeHL-9Ευλογιά πιθήκων: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ευλογιά πιθήκων: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Πρόκειται για τουρίστα, 29 χρόνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αξιολογούν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τουρίστα, άνδρα 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές.

Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπεμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων.

Ήδη οργανώνεται η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Θα μεταφερθεί μεσα σε ειδική καψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο 29χρονος θα αξιολογηθεί λεπτομερώς απο το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου θα μεταφερθεί απόψε, ωστε να διαπιστωθεί αν όντως έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων ή πρόκειται για κάτι άλλο.

Σε ειδική κάψουλα με το ίδιο αεροσκάφος C-130 θα μεταφερθεί και η σύντροφος του 29χρονου, καθως οι υγειονομικες αρχες και το προσωπικο του ΕΚΑΒ έκριναν οτι πρεπει να εφαρμοστεί το αυστηρό υγειονομικο πρωτοκολλο που ισχυει για τα λοιμωδη νοσήματα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πρώτο κρούσμα και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της ασθένειας που συνήθως είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισίλοφ, στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα, είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή στο εξωτερικό.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε πολλές δυτικές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, όπως είπε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ο επικεφαλής της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητες Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH).

Ο Χέιμαν τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μοιάζει με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, επειδή ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό ή εκείνοι που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εξανθήματα και πυρετό, θα πρέπει να αποφεύγουν τις στενές επαφές με άλλους ανθρώπους. «Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια αλλά το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση