HomeHL-WorldΜπάιντεν: Συνάντηση με Κιμ «μόνον αν είναι ειλικρινής και σοβαρός»

Μπάιντεν: Συνάντηση με Κιμ «μόνον αν είναι ειλικρινής και σοβαρός»

Προσφέραμε εμβόλια στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν λάβαμε απάντηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι θα το σκεφτόταν να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μόνον αν ήταν πεπεισμένος ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα ήταν έτοιμος καλή τη πίστει συνομιλίες.

«Όσον αφορά στο αν θα συναντηθώ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν (θα) ήταν ειλικρινής και εάν (θα) ήταν σοβαρός», είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του στη Σεούλ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γεόλ.

Μέχρι στιγμής η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα. Τον Φεβρουαάριο αξιωματούχος της κυβέρνησης απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Κιμ και του Μπάιντεν, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει ξεκάθαρο στόχο.

Πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι ο Κιμ – που αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα της Covid-19 στη χώρα του – ίσως προετοιμάζεται για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ή για μια πυρηνική δοκιμή, που θα συμπέσει χρονικά με το ταξίδι του Μπάιντεν στην περιοχή. Οι προοπτικές μιας συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη παραμένουν ισχνές, αφού πέρα από τον πήχη που έθεσε ψηλά ο Μπάιντεν σήμερα, η Πιονγιάνγκ δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση να εμπλακεί σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον αφότου ορκίστηκε ο Μπάιντεν πρόεδρος, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Μπάιντεν: Προσφέραμε εμβόλια στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν λάβαμε απάντηση

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον πρόσφερε εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της ασθένειας το οποίο έχει παραδεχθεί. «Δεν έχουμε λάβει απάντηση», τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του συμφώνησαν σήμερα να εξετάσουν τη διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δύο συμμάχων, που είχαν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά καθώς και την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών όπλων, αν χρειαστεί, για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν και ο Γιουν-Σουκ γέολ δήλωσαν πως η μακρόχρονη συμμαχία τους πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι βορειοκορεατικές απειλές, αλλά και για να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού «ελεύθερη και ανοικτή» και να προστατευθούν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ενίσχυση της συνεργασίας Ουάσιγκτον – Σεούλ

Οι δύο ηγέτες συναντώνται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας πριν από 11 ημέρες. Ο Γιουν επιδίωκε να λάβει περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ικανότητα αποτροπής της χώρας απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας. Σε μια κοινή δήλωση, ο Μπάιντεν επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν επίσης να αναπτύξουν «στρατηγικά πλεονεκτήματα» –που περιλαμβάνουν συνήθως μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά αεροσκάφη, υποβρύχια εκτόξευσης πυραύλων ή αεροπλανοφόρα — αν χρειαστεί για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι δεσμεύονται στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και πως είναι ανοικτοί στη διπλωματία με την Πιονγκγιάνγκ. Ο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο Κυριακή στην Ιαπωνία, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ την Τρίτη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση