HomeHL-WorldΣε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Επικρατέστερη ονομασία του θεωρείται το «Αλπαρσλάν»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σκηνικό καλοκαιριού 2020 φαίνεται πως επιδιώκει να στήσει εκ νέου η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν το Ορούτς Ρέις επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου παραβιάζοντας και πάλι την ελληνική δικαιοδοσία στη θαλάσσια περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως σε δύο μήνες το νέο πλοίο – γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία θα βγει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το όνομα του νέου πλωτού γεωτρύπανου που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο, επικρατέστερο θεωρείται το «Αλπαρσλάν». Ο Αλπαρσλάν ήταν Σουλτάνος της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (1063 – 1072).

Πρόκειται για το τέταρτο πλοίο – γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, το οποίο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι Τασουτσου της Μερσίνας, μετά το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ.
Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν πως το νέο ερευνητικό πλοίο θα αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες προετοιμασίες που θα διαρκέσουν δύο μήνες.

Το πλοίο, που αποκτήθηκε από την Νότια Κορέα, είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς. Έχει μήκος 238 μ., πλάτος 42. και ύψος πύργου 104 μ. Το πλήρωμα του θα αγγίζει 200 άτομα, ενώ η δυνατότητα γεώτρησης μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.200 μ.

«Μετά από μια περίοδο προετοιμασίας δύο μηνών στο λιμάνι Τασουτσού, το πλοίο μας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση. Με τις προσευχές του έθνους μας και τον ιδρώτα των εργαζομένων μας, θα αγκυροβολήσουμε για νέα καλά νέα» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Θα είναι «Αλπαρσλάν», από το όνομα του σουλτάνου, που νίκησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, η οποία θεωρείται η πρώτη νίκη των Σελτζούκων/Τούρκων ενάντια στη Δύση.

«Το καλύτερο γεωτρύπανο στον κόσμο θα ονομαστεί «Αλπαρσλάν» είναι ο τίτλος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, σύμφωνα με το sigmalive, που αναφέρει επίσης ότι το 4ο γεωτρύπανο, που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, το πλοίο έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 41,7 μέτρα και βάθος 18,9 μέτρα. Αποτελείται από δύο κατάρτια ύψους 65 μέτρων με ανυψωτική ικανότητα 1.750 τόνων. Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς μπορεί να πραγματοποιεί γεώτρηση ακόμη και σε μήκος κύματος 7,3 μέτρων

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση