HomeΕΛΛΑΔΑΣΥΡΙΖΑ: Επόμενο βήμα ανανέωσης τα ψηφοδέλτια

ΣΥΡΙΖΑ: Επόμενο βήμα ανανέωσης τα ψηφοδέλτια

Μετά τον “γενναίο μετασχηματισμό του κόμματος”, το στοίχημα είναι η εικόνα διακυβέρνησης με νέα πρόσωπα και ρεαλιστικό πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής. Επικράτηση των “προεδρικών” στη νέα Κ.Ε., μεγάλη υποχώρηση της “Ομπρέλας”, σημαντική εκπροσώπηση των “πασοκογενών”. Ονόματα και κατάταξη-έκπληξη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την επίσημη ανακοίνωση των 300 στελεχών που απαρτίζουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή, αλλά και τη σειρά κατάταξής τους βάσει των “σταυρών” που έλαβαν, ολοκληρώθηκε η μακρά περίοδος του οργανωτικού μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το “άλλο κόμμα” είναι γεγονός, ωστόσο κατά κοινή ομολογία, η αλλαγή του πρέπει να αποτελέσει “το συντομότερο δυνατόν” εφαλτήριο για τον επόμενο – και πιο κρίσιμο – πολιτικό γύρο, των εθνικών εκλογών.

Η προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι να δοθεί στους πολίτες μία ελκτική εικόνα διακυβέρνησης, τόσο ως προς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους όσο και ως προς το βασικό, ρεαλιστικό, πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν – με το οικονομικό σε πρώτο πλάνο και “αμέσως”.

Τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα θα τα παρουσιάσει ο ίδιος στην πρώτη, “πανηγυρική” συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία προγραμματίζεται για το επόμενο Σάββατο 28 Μαΐου, προκειμένου να εκλεγεί και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και, ενδεχομένως, νέο Γραμματέα εάν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιλέξει να αναλάβει άλλα καθήκοντα.

Όπως έχουμε σημειώσει, το πρώτο μέλημα του κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών του κόμματος, είναι να συγκροτήσει και να παρουσιάσει τα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα μέσα Αυγούστου (“πριν διακόψει η Βουλή τις εργασίες της λόγω θέρους”), ώστε οι υποψήφιοι, παλιοί και νέοι, να αναλάβουν δράση.

Και μόνο αυτή η πρόταξη δείχνει την απόφαση του κ. Τσίπρα να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τα ψηφοδέλτια, κατ’ αναλογία με το “νέο πρόσωπο” που δείχνει πλέον η ηγεσία του. “Διαφορετικά, θα άφηνε ως έχει την κοινοβουλευτική ομάδα με λίγες προσθήκες στους εκλογικούς συνδυασμούς”, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Ο ίδιος έχει κάνει ήδη επαφές με πολλά πρόσωπα, ενώ συνεργάτες του μιλούν για “εκπλήξεις” και για “δυνατό άνοιγμα” στην κοινωνία.

Οι “κόφτες” έφεραν καθυστέρηση

Η παρουσίαση όλων των ονομάτων της νέας Κεντρικής Επιτροπής χθες επιβεβαίωσε τις πρώτες εκτιμήσεις για “γενναίο μετασχηματισμό” του κόμματος, που, σε επίπεδο στελεχών τουλάχιστον, δεν θυμίζει τίποτα από αυτό που γνωρίζαμε από την ίδρυση του.

Κατ’ αρχάς, η καθυστέρηση στην παρουσίαση της σύνθεσης του νέου οργάνου οφείλεται στις πολλές ποσοστώσεις που λειτούργησαν ως… κόφτες και, κατά τις πληροφορίες, προκάλεσαν αρκετές ενστάσεις από στελέχη που έπιασαν μεν το εκλογικό μέτρο αλλά έμειναν εκτός.

Η ισόποση συμμετοχή ανδρών-γυναικών (50-50), η ποσόστωση για τους βουλευτές (σ.σ. σε κάθε περιφέρεια μόνο το 20% έπρεπε να είναι βουλευτές, ενώ για την Αττική το ποσοστό έπεφτε στο 15%), καθώς και η έτερη ποσόστωση για τους “συμμάχους” (το 20% έπρεπε να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία), δημιούργησαν ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο.

Εν τελεί χρειάστηκαν δύο ημέρες για να το λύσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ηλίας Νικολακόπουλος.

Τα μηνύματα από “προεδρικούς”, “πασοκογενείς” και “Ομπρέλα”

-Η πλειοψηφούσα ομάδα των “προεδρικών”… σάρωσε, εκλέγοντας κοντά στα 190 στελέχη, έναντι περίπου 73 της “Ομπρέλας” (οι υπόλοιποι κινήθηκαν εκτός τάσεων).

-Θεαματική, για τα κομματικά δεδομένα, ήταν η εκλογή πολλών “πασοκογενών” και, μάλιστα, πολλοί είτε βρέθηκαν ψηλά στην κατάταξη είτε πρώτευσαν: Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξελέγησαν στην πρώτη δεκάδα στην Αττική, ενώ άλλοι, όπως ο Θάνος Μωραΐτης (Δυτική Ελλάδα), Θοδώρα Τζάκρη (Κεντρική Μακεδονία) βγήκαν πρώτοι σε σταυρούς.

Συνολικά στο όργανο εξελέγησαν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Μενέλαος Γκίβαλος, ο Νίκος Μαδεμλής, ο Νίκος Μπίστης, η Μαρία Ρεπούσης, o Παναγιώτης Παναγιώτου (ΠΑΝ-ΠΑΝ), ο Χάρης Τσιόκας, ο Σπύρος Δανέλης (από την παλιά ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα Ποτάμι), ο Συμεών Κεδίκογλου κ.α.

-Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρώτη δεκάδα στην Αττική (όπου εξελέγησαν οι μισοί “κεντροεπίτροποι”, δηλαδή 150): Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η “πρωτιά” της κ. Αχτσιόγλου θεωρείται επιβράβευση της ανάδειξης της, ως νέου στελέχους, εν μέσω της διακυβέρνησης και η δυναμική πορεία στη συνέχεια.

Ο κ. Τεμπονέρας ανήκει στο “νέο αίμα” του ΣΥΡΙΖΑ και, πέραν του συναισθηματικού φορτίου που φέρει το όνομα του (σ.σ. είναι ο γιος του δολοφονημένου καθηγητή το ΄91, Νίκου Τεμπονέρα) ξεχώρισε ως γενικός γραμματέας Ναυτιλίας (το 2018) και, μετά, ως μάχιμος εργατολόγος.

Στην κ. Δούρου και στον κ. Παππά δόθηκε εμπράκτως, από τα μέλη, “ψήφος εμπιστοσύνης και στήριξης” καθώς βρέθηκαν “στο στόχαστρο του πολιτικομηντιακού συστήματος”.

Ο κ. Σπίρτζης ανήκει …στην πρώτη γενιά “πασοκογενών” που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 (“και άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς”), ενώ ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Τζανακόπουλος επιβραβεύτηκαν για τη παρουσία και δράση τους στο κόμμα – εκπρόσωπος και γραμματέας, αντίστοιχα.

-Οι κορυφαίοι της “Ομπρέλας” εξελέγησαν στην δεύτερη δεκάδα (Θεανώ Φωτίου, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος) και στην τρίτη δεκάδα (Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Ράνια Σβίγκου).

Οι περισσότεροι είχαν εκλεγεί στις πρώτες θέσεις στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, η οποία όμως είχε αναδειχθεί από το συνέδριο και όχι απευθείας από τα μέλη, όπως έγινε τώρα.

Στο σύνολο του οργάνου καταγράφουν πλέον ποσοστό περί το 25% και μένει να φανεί πόσοι θα εκλεγούν την επόμενη εβδομάδα στο περίπου 45μελές Πολιτικό Συμβούλιο.

euro2day.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση