HomeHL-CultureΗμέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μία ημέρα ορόσημο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία διοργανώνει εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ημέρα αυτή αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα».

Η κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος με επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χαιρετισμό του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο, καταθέσεις στεφάνων και πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος.

Την Κυριακή 22 Μαΐου θα γίνει επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη η κεντρική εκδήλωση Μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία από τον Δρ. Νικόλαου Μιχαηλίδη, καθηγητή Ανθρωπολογίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Σεν Λούις, ΗΠΑ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση