HomeHL-9Μίνι κακοκαιρία σάρωσε τη χώρα με καταιγίδες και χαλάζι

Μίνι κακοκαιρία σάρωσε τη χώρα με καταιγίδες και χαλάζι

Θρίλερ με τον αγνοούμενο στην Εύβοια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοιξαν οι ουρανοί από χθες το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας, με την κακοκαιρία «εξπρές» να προκαλεί ουκ ολίγα προβλήματα, αλλά και έναν αγνοούμενο.

Σφοδρές καταιγίδες, ισχυρότατοι άνεμοι, χαλάζι και πλημμύρες ήταν το σκηνικό που «έστησε» ο καιρός, με την απότομη αλλαγή να «χτυπά» και την Αττική.

Μάλιστα, τα προβλήματα ήταν πολλά σε αρκετές περιπτώσεις από το πρόσκαιρο «κύμα» επιδείνωσης που ξεκίνησε από τα βόρεια τμήματα της Ελλάδας και έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα, με πεσμένα δέντρα και κλαδιά, τροχαία, αντλήσεις υδάτων από σπίτια, αλλά και απεγκλωβισμούς οδηγών.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα, ενώ αναμένεται να καταλαγιάσουν από το μεσημέρι και μετά.

Απεγκλωβισμός οδηγών στη Λεωφόρο Σταμάτας

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αττική και για κοπή δέντρων, ενώ προχώρησε και στον απεγκλωβισμό τουλάχιστον πέντε οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Σταμάτα.

Εκεί, στο ύψος της 25ης Μαρτίου, στη Δροσιά, είχαν ακινητοποιηθεί 5 οχήματα λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο βοήθησαν τους οδηγούς να βγουν από τα οχήματά τους, ενώ στο σημείο παραμένει ένα όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.

Επίσης, η Πυροσβεστική έλαβε πολλές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, σε Νέα Ιωνία, Μοσχάτο και Αιγάλεω.

Θρίλερ με τον αγνοούμενο στη Δίρφυ Ευβοίας

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί με την τύχη του άνδρα που αγνοείται από το βράδυ της Τετάρτης στη Δίρφυ Ευβοίας, στην περιοχή Λειρί.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται ως τώρα, με τους διασώστες/πυροσβέστες να κάνουν ολονύκτιες προσπάθειες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο περιπατητής έχασε τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να φτάσει στο καταφύγιο στη Δίρφυ και επικοινώνησε με τις πυροσβεστικές αρχές για να τον εντοπίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, ο άνδρας, πιθανότατα μεγάλης ηλικίας, κάλεσε λίγο μετά τις 21.00 της Τετάρτης, τις Αρχές και δήλωσε ότι έχει χαθεί στο δάσος, ενώ αμέσως χάθηκε η επικοινωνία.

Κινητοποιήθηκαν δυνάμεις που βρήκαν το όχημά του και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο, ωστόσο δεν έχουν μπορέσει ακόμη να τον εντοπίσουν.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 16 πυροσβέστες με 9 οχήματα, η Ορειβατική Ομάδα Έρευνας-Διάσωσης (ΟΟΕΔ) της 7ης ΕΜΑΚ, ενώ συνδρομή παρέχουν ο ορειβατικός σύλλογος Χαλκίδας, η ελληνική ομάδα διάσωσης, εθελοντές και η ΕΛΑΣ.

Τη στιγμή εκείνη, στην περιοχή υπήρχε έντονη βροχόπτωση, με πτώση κεραυνών.

Βόρεια Εύβοια: Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια

Από την κακοκαιρία «χτυπήθηκε» αλύπητα για πολλοστή φορά η πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, που από το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε στο έλεος των φαινομένων, όπως και άλλες περιοχές της Εύβοιας.

Στην περιοχή εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με το evima. Ο καιρός παρουσίασε ραγδαία μεταβολή από το απόγευμα της Τετάρτης, με έντονες καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με κατοίκους, στη Βόρεια Εύβοια έχουν πλημμυρίσει σπίτια, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τους τεράστιους όγκους βροχής να μεταφέρουν αντικείμενα και πέτρες.

Επίσης, χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή της Ερέτριας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονταν και αστραπές.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στις πλαγιές της Οίτης, στη Φωκίδα

Έντονη και απότομη ήταν η αλλαγή του καιρού και στην Οίτη και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν το χωριό Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

Τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης (18/5) η αλλαγή του καιρού έφερε έντονη χαλαζόπτωση που ασπρίσε τον δρόμο λίγο πριν την είσοδο του χωριού, όπως φαίνεται και στις εικόνες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα lamianow.gr.

Χαλάζι «χτύπησε» και την Ξάνθη

Απότομη και έντονη ήταν η μεταστροφή του καιρού το μεσημέρι της Τετάρτης (18/5) και στην Ξάνθη.

Στην ακριτική περιοχή σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ σε περιοχές όπως οι Τοξότες σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση, που ουσιαστικά κάλυψε τα πάντα.

Οι διερχόμενοι οδηγοί αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, αναμένοντας να κοπάσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ ο δρόμος «ντύθηκε» στα λευκά. Οι δρόμοι μέσα στην πόλη μετατράπηκαν σε ποτάμια μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ξάνθης τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά τμήματα.

Καιρός: Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες σήμερα -Ηρεμούν από το μεσημέρι τα φαινόμενα

Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει ότι στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 08 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση