HomeHL-9Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι κινήσεις «ματ» που αλλάζουν το πολιτικό παιχνίδι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εθνικά θέματα ή οικονομία; Έμφαση και στα δυο λένε στο Μαξίμου τρίβοντας τα χέρια τους μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Με δυο κινήσεις «ματ» στην Ηρώδου Αττικού κατάφεραν να αντιστρέψουν το εις βάρος τους κλίμα που είχε προκληθεί εξαιτίας της ακρίβειας και να κάνουν πράξη το ένα και μοναδικό ζητούμενο: να μπουν «με το δεξί» στο καλοκαίρι.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους λογαριασμούς του ρεύματος λειτούργησαν ανακουφιστικά και αυτό φάνηκε στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η Pulse έδωσε έναν αέρα 8,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να παρουσιάζει μικρή άνοδο 0,5%. Η Marc έδειξε επιστροφή της διαφοράς σε διψήφια ποσοστά (10,3%). Ο πρωθυπουργός έχει δυο ακόμα ευκαιρίες προκειμένου να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ακρίβεια στην ενέργεια. Στα τέλη Μαίου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου. Αν η κυβερνώσα παράταξη καταφέρει να κλείσει τρία χρόνια στην εξουσία με αυτά τα δημοσκοπικά νούμερα είναι σίγουρο πως μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο χρυσός κανόνας πως οι εκλογές κερδίζονται από την οικονομία δεν αμφισβητείται και το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι τα πρώτα λεφτά που θα φτάσουν στα νοικοκυριά να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των τεράστιων αναγκών τους. Γνωρίζει πως η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκληρή και ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα προκαλούν συνεχώς προβλήματα για τα οποία οφείλει να βρίσκει λύσεις. Η ανύψωση του ηθικού και του εθνικού συναισθήματος, όμως δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε σχέση με τους οικονομικούς δείκτες. Η δεύτερη κομβική κίνηση του Μαξίμου αφορούσε στα ελληνοτουρκικά και το πρέσινγκ που δέχεται από την Άγκυρα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη στον Λευκό Οίκο ανδείχθηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι ισχυροί σύμμαχοι που διαθέτει η χώρα. Το κλίμα, η ιστορική παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, τα θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια ήταν η καλύτερη απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και στις επιδιώξεις του να αγοράσει  F-16 από την Ουάσιγκτον.

Τι μενει τώρα; Μια καλή τουριστική χρονιά και ένα ήσυχο από πυρκαγιές καλοκαίρι που θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έξτρα χρονο που ζητάει προκειμένου να μείνει πιστός σε αυτό που έχει υποσχεθεί: Να εξαντλήσει την τετραετία. Η ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας θα ήταν φυσικό να περιλαμβάνει στα πλάνα του και ένα τελευταίο μίνι «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης. Όσον αφορά στη ΝΔ, το κόμμα από το 14ο Συνέδριο και μετά είναι σε εκλογική ετοιμότητα. Βουλευτές και στελέχη έχουν αναλάβει να «οργώσουν» την περιφέρεια το επόμενο διάστημα για να ενημερώσουν για το πρόγραμμα της γαλάζιας παράταξης. Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει και αυτός περιοδείες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση