HomeHL-WorldΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση ένταξης την Τετάρτη 18/5

ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση ένταξης την Τετάρτη 18/5

«Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Τετάρτη (18/5) θα καταθέσουν Σουηδία και Φινλανδία τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση (για ένταξη στο ΝΑΤΟ)» δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο, στη Στοκχόλμη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε την αίτηση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για λογαριασμό της χώρας της.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, βάζοντας τέλος στις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μια δραματική εξέλιξη στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική.

«Ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Σουηδία»

«Η Σουηδία είναι ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Αισθάνομαι ότι είναι κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και νιώθω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Η ίδια πρόσθεσε επί του θέματος: «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και ένα χρόνο. Τώρα, αυτή την εβδομάδα, η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με αυτή της Φινλανδίας, με διαφορά μιας μέρας περίπου, και στη συνέχεια θα εξεταστεί από το ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Άντερσον δήλωσε τη Δευτέρα 16 Μαΐου πως η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη σειρά του, είχε τονίσει πως η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Μόσχα, αλλά η στρατιωτική επέκταση στην περιοχή θα προκαλέσει «σίγουρα την απάντησή μας».

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση