HomeHL-WorldΝΑΤΟ: Στη σκιά των ρωσικών απειλών ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

ΝΑΤΟ: Στη σκιά των ρωσικών απειλών ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας

Θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ Σουηδίας και Φινλανδίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους για τη Ρωσία, θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO θα συναντηθούν στη Γερμανία, αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους, μαζί με τις πιθανές προοπτικές ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Το NATO έχει δει αιφνίδια άνοδο της γεωπολιτικής του σημασίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σύντομα μπορεί να αποκτήσει νέα μέλη.

Η άτυπη σύνοδος του Βερολίνου γίνεται μερικές μέρες μετά τη δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της για καιρό ουδέτερης χώρας τους στο NATO, με την επίσημη απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, ενώ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με μια ένταξή της στο NATO τις ερχόμενες μέρες.

Μόσχα: Θα απαντήσουμε αν το NATO αναπτύξει πυρηνικά κοντά στα σύνορά μας

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

«Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (…) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν «πραγματικούς» λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι σχετικά με το θέμα αυτό, και η αναμενόμενη πιθανότητα η Σουηδία να ακολουθήσει, θα επιφέρουν την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

Θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ Σουηδίας και Φινλανδίας

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο αυτή.

Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.

Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη βόρεια Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε κατά την σύνοδο υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προκάλεσε την ΕΕ να επιβάλει το εμπάργκο πετρελαίου. Η γειτονική χώρα της Ουκρανίας, η Ουγγαρία, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, το οποίο απαιτεί ομοφωνία για να περάσει.

«Δεν παρεμβαίνουμε στη συζήτησή τους, αλλά είναι μια κρίσιμη στιγμή που θα δούμε αν η ενότητα της ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει ή αν θα διαρραγεί», δήλωσε.

Ο Κουλέμπα κάλεσε τους συμμάχους να κατασχέσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μια πρόταση που υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 500 εκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτική στήριξη στην Ουλρανία

Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι σχεδιάζει να χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιπρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε περαιτέρω στρατιωτική στήριξη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από τα μέλη της ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μπλοκ θα συμφωνήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Πούτιν δεν είχε καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η νέα στρατιωτική στήριξη της ΕΕ θα αφορά βαρέα όπλα, όπως άρματα μάχης και πυροβολικό, και θα ανεβάσει τη βοήθεια του μπλοκ σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε νέες κυρώσεις με στόχο το οικονομικό δίκτυο και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της πρώην συζύγου και των εξαδέλφων του, και ζήτησε επίσης την αύξηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση