HomeHL-TOPΝέα άνοδο τιμής στη βενζίνη – Οι επιδοτήσεις εξανεμίστηκαν από τις αυξήσεις

Νέα άνοδο τιμής στη βενζίνη – Οι επιδοτήσεις εξανεμίστηκαν από τις αυξήσεις

Λ. Σαμόλης: «Μόνη λύση η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα άνοδο τιμής παρουσιάσει η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων μηνών.

Μπορεί πριν λίγες ημέρες να σημειώθηκε κάποια πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου ωστόσο δεν πρόλαβε να φτάσει καν στα διυλιστήρια εξαιτίας της νέας αύξησης που σημειώθηκε το επόμενο 24ωρο.

«Έχουμε τρομερές αυξήσεις καθημερινά. Πριν δύο ημέρες είχαμε κάποια πτώση στην τιμή του αργού ωστόσο χθες ήμασταν σε αύξηση της τάξης του 6%, υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή η πτώση. Άρα πιθανόν να μην έχουμε καμία αλλαγή στη τιμή του διυλιστηρίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στα 2,20 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια του Ηρακλείου ενώ στην περιφέρεια αγγίζει και τα 2,30 ευρώ το λίτρο», εξηγεί, μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης ο οποίος για μία ακόμα φορά τονίζει πως «ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μείωση παρά μόνο αυξήσεις».

Οι επιδοτήσεις εξανεμίστηκαν από τις αυξήσεις

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις που έδωσε για την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης εκτός του ότι προκάλεσε αρκετά προβλήματα ουσιαστικά εξανεμίστηκε από τις νέες αυξήσεις που σημειώθηκαν.

«Υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να το δει γιατί όλες οι επιδοτήσεις που έχει δώσει στο πετρέλαιο κίνησης τόσο με την ηλεκτρονική κάρτα όσο και στα πρατήρια έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις. Η τιμή έφαγε ότι επιδότηση έχει δοθεί», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σαμόλης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι πρατηριούχοι: «Το μέτρο με την ηλεκτρονική κάρτα δημιούργησε πολλά προβλήματα τόσο στους καταναλωτές όσο και στα πρατήρια. Δεν μπορούσαν να περάσουν τις κάρτες, δεν είχαν την εφαρμογή. Οι εργαζόμενοί μας προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους, οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις βρίζανε γιατί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα».

Μόνη λύση η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ

Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση αν η κυβέρνηση λάβει αυτή την απόφαση.

«Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά ημίμετρα. Θα πρέπει να δει σοβαρά το θέμα. Για να καταλάβετε θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ας πάρουμε την βενζίνη: Από 700 ευρώ που έχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αν κατέβαινε στα 500 ευρώ και μείωνε – για λίγο καιρό – το ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα η τιμή της βενζίνης θα ήταν στο 1,65 ευρώ το λίτρο. Θα είχε απορροφηθεί όλη η αύξηση και όλη η Ελλάδα θα έπαιρνε ανάσα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές η κίνηση έχει ανέβει.

«Υπάρχει  κίνηση εξαιτίας και της τουριστικής σεζόν που έχει ανοίξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 2019», τόνισε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση