HomeHL-WorldΔημοσκόπηση-Γαλλία: Ο Μακρόν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές του Ιουνίου

Δημοσκόπηση-Γαλλία: Ο Μακρόν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές του Ιουνίου

Ο εκλογικός χάρτης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όπως τον δημοσίευσε η εφημερίδα «Les Echos»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετικά τα νέα από τις δημοσκοπήσεις για τον Εμανουέλ Μακρόν, σχεδόν ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου (12 και 19).

Σύμφωνα με το πρώτο κύμα του εβδομαδιαίου βαρόμετρου της OpinionWay-Kéa Partners, το οποίο διενεργήθηκε αποκλειστικά για τα « Les Echos » και Radio classique, ο Μακρόν θα διατηρήσει ισχυρή πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά και η ενωμένη Αριστερά εμφανίζεται ενισχυμένη σε ποσοστό και έδρες.

Ειδικότερα, το κόμμα Μακρόν (LREM), το οποίο μετονομάστηκε σε «Αναγέννηση», ενόψει των βουλευτικών εκλογών, θα κερδίσει την πλειοψηφία με 310-350 έδρες, όσες είναι και τώρα οι έδρες της πανίσχυρης πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Δεν υπάρχει ακόμη επιταχυντής για την πλειοψηφία Μακρόν, μετά τις προεδρικές εκλογές, διότι δεν έχει ακόμη οριστεί πρωθυπουργός και νέα κυβέρνηση. Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ουσιαστικά η νέα πενταετής θητεία του προέδρου, η οποία θα μπορούσε να εμφυσήσει έναν δυναμισμό», σχολίασε ο Μπρουνό Ζαμπάρτ, αντιπρόεδρος της εταιρείας μετρήσεων OpinionWay.

Ο εκλογικός χάρτης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όπως τον δημοσίευσε η εφημερίδα «Les Echos»:

Κόμμα Μακρόν: 310-350 έδρες

Ενωμένη Αριστερά (Μελανσόν): 135-165 έδρες

Οι Ρεπουμπλικανοί: 50-70 έδρες

Εθνική Συσπείρωση: (Λεπέν) 20-40 έδρες

Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των ποσοστών της Ενωμένης Αριστεράς. Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ανυπότακτη Γαλλία, Σοσιαλιστικό κόμμα, Κομμουνιστικό κόμμα, Οικολόγοι) συνενώθηκαν υπό την ονομασία «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» (Nupes) και αναμένεται να κερδίσουν από 135 έως 165 έδρες, ενώ σήμερα κατέχουν περίπου 60 συνολικά.

«Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί απογοητευτικό για ορισμένους στην αριστερά, γιατί περίμεναν πολύ περισσότερο. Ωστόσο πρόκειται για μια μεγάλη άνοδο. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, αν και το να κερδίσει ο Ζαν Λικ Μελανσόν την πλειοψηφία μοιάζει ακατόρθωτο», εκτίμησε ο αναλυτής. Πρόσθεσε ότι στη νέα Βουλή, αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι πλέον η αριστερά και όχι η δεξιά, όπως σήμερα.

Όπως φαίνεται στη μέτρηση, το δεξιό κόμμα, Οι Ρεπουμπλικανοί, θα πέσει σε ποσοστά και έδρες και θα περάσει από τους 101 βουλευτές, που διαθέτει σήμερα, σε 50-70. Ο αναλυτής βλέπει, ωστόσο, ότι πρόκειται για «πολύ καλή αντίσταση», αν κρίνει κανείς το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της υποψήφιάς τους, Βαλερί Πεκρές, στις προεδρικές εκλογές (4,78 %).

«Αυτό αποδεικνύει ότι Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ισχυρές βάσεις σε πολλές περιφέρειες, κυρίως στην επαρχία», εξήγησε.

Επίσης, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» θα μπορούσε να κερδίσει από 20 έως 40 έδρες και έτσι να αποκτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται, επίσης, ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων πολιτών για τις βουλευτικές εκλογές παραμένει περιορισμένο. Αυτή τη στιγμή, το 55% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις εκλογές, έναντι 44% που δεν δηλώνουν ενδιαφέρον.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 5-9 Μαΐου σε δείγμα 3.077 ατόμων που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση