HomeHL-GreeceΑλέξης Τσίπρας: «Κλίμα 2012» στην κοινωνία, οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν

Αλέξης Τσίπρας: «Κλίμα 2012» στην κοινωνία, οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν

Εφ΄ όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξη σε οκτώ περιφερειακούς σταθμούς. Το κίνητρο και ο πήχης για τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. “Δεν είναι αντίπαλος μας το ΠΑΣΟΚ αλλά να μην ξεχνά… το ‘πασοκιφικέισον’”. Δέσμευση για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ως έχει σήμερα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το γενναίο άνοιγμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες (στους “μη προνομιούχους όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου”), η αναφορά στην υποβόσκουσα οργή που παρατηρεί στην κοινωνία (“και θυμίζει το κλίμα του 2012”) όλες αυτές τις ημέρες που “οργώνει” τη χώρα και η δέσμευση ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έτσι όπως καταλήγει σήμερα στους λογαριασμούς, ήταν τα βασικά σημεία της διακαναλικής συνέντευξης σε περιφερειακούς σταθμούς που παραχώρησε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.

Κορυφώνοντας τις παρεμβάσεις του εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (σ.σ. σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) ο κ. Τσίπρας έδωσε μία εφ’ όλης της επίκαιρης ύλης συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε από οκτώ τηλεοπτικούς σταθμούς: Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ήπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV και Center TV.

 Παρότι το μεγαλύτερο μέρος κινήθηκε στο μείζον θέμα της ακρίβειας και των διογκωμένων λογαριασμών, προκάλεσε εντύπωση η θετική αναφορά στα άλλα κόμματα του προοδευτικού-αριστερού χώρου: “απέναντι μας είναι η χειρότερη εκδοχή της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας.

Ζητάμε προοδευτική κυβέρνηση, απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα να συζητήσουμε σε προγραμματική βάση, όχι να μοιράσουμε ιμάτια”, είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε μάλιστα “λογική” την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να πάρει τώρα θέση, αλλά, όπως είπε, “το βράδυ της κάλπης θα πρέπει να το κάνει”.

Δεν έλειψε ωστόσο και η έμμεση, πλην σαφής, προειδοποίηση στην Χ. Τρικούπη για το πώς (και με ποιους) θα πορευτεί: αφού απάντησε (σε σχετική ερώτηση) που ουδόλως προβληματίστηκε από την αλλαγή ονόματος στο ΚΙΝΑΛ (“είναι ωραίο πράγμα η κινητικότητα στα κόμματα”), τόνισε: “το ζήτημα δεν είναι οι ταμπέλες ούτε το έμβλημα, ΠΑΣΟΚ λεγόταν και τον πράσινο ήλιο είχε όταν συγκυβέρνησε με ΝΔ και πήγε στο 4,6%, με τον κ. Βενιζέλο πρόεδρο και τον κ. Ανδρουλάκη γραμματέα”, εξήγησε.

Κάλεσε δε, “τους φίλους μας στο ΠΑΣΟΚ” να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από το “Πασοκιφικέισον” εκείνης της περιόδου και να κινηθούν σε άλλη κατεύθυνση.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τα της κυβερνησιμότητας, απάντησε πως “ναι, είμαστε κυβερνώσα Αριστερά, έχουμε στόχο τη διακυβέρνηση όχι για καρέκλες και πάρτι, αλλά για να εκφράσουμε τους μη προνομιούχους, όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου”.

Γιατί να ψηφίσετε την Κυριακή

Στο παραπάνω πλαίσιο, απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή για να εκλέξουν την ηγεσία του κόμματος.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετασχηματίζεται. Θα είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που θα εκλέξει ίσο αριθμό ανδρών-γυναικών στα όργανα, το πρώτο κόμμα που θα εκλέξει Κεντρική Επιτροπή απευθείας από τα μέλη και όχι από το συνέδριο”, είπε.

Δίνοντας δε, κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα, εξήγησε ότι “θα είμαστε το πρώτο κόμμα που τις κρίσιμες αποφάσεις θα τις παίρνουν τα μέλη του”, παραπέμποντας στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου να λαμβάνονται οι αποφάσεις για μείζονος σημασίας πολιτικά ζητήματα με εσωκομματικά δημοψηφίσματα.

“Την Κυριακή, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να έρθει και να ψηφίσει αλλά και να ψηφίζει μετά για τα κρίσιμα ζητήματα”, είπε. Υπενθυμίζοντας ότι το βράδυ των εκλογών του 2019, “με την γλυκιά ήττα του 32% όταν είχαμε όλα τα συστήματα απέναντι μας”, αποφάσισε τον μετασχηματισμό του κόμματος “ώστε να αντιστοιχήσουμε την εκλογική-κοινωνική βάση μας με την κομματική”.

Κι όταν ρωτήθηκε πού βάζει τον πήχη για τον αριθμό των νέων μελών, απάντησε: “βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη: να επανέλθει η ελπίδα στον τόπο και να μας ψηφίσουν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες στις εθνικές κάλπες”.

“Κλίμα 2012” στην κοινωνία

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας, μετέφερε την εμπειρία του από τις δεκάδες περιοδείες που κάνει το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα: “το κλίμα θυμίζει το 2012, μόνο που η αγανάκτηση και η οργή είναι βουβή και σωρευμένη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με καναλάρχες, ούτε με λίστες Πέτσα”.

Για να προσθέσει: “Στην κοινωνία συντελείται μία πολύ μεγάλη μεταστροφή που δεν μπορεί να την καταγράψει καμία δημοσκόπηση παρά μόνο στα ποιοτικά στοιχεία της. Το βράδυ των εθνικών εκλογών θα έχουμε πλήρη διάψευση των δημοσκοπήσεων”.

“Ντροπή” οι διαρροές για τα υπερκέρδη

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των ημερών, την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “ντροπή” να υπάρχουν εδώ και τόσους μήνες “διαρροές” από τη ΡΑΕ για το ύψος των υπερκερδών στην ενέργεια, παρότι έχουν ζητηθεί επιμόνως στοιχεία “από εμένα στη Βουλή” εδώ και δύο μήνες.

Διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητεί τίποτα αλλά απαιτεί επίσημα στοιχεία, αναφέρθηκε στις εν λόγω διαρροές για τα υπερκέρδη των παραγωγών/παρόχων: “μιλούν για 900 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια παρουσιάζουν την επιστροφή που έχει κάνει η ΔΕΗ (300 εκατ.) και τα αφαιρούν για να κατεβάσουν το ποσό στα 600, από τα οποία όμως κάνουν κι άλλες αφαιρέσεις για να φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ υπερκέρδη.

Αν είναι να τα μαγειρέψουν στο Μαξίμου για να βγάλουν το φορολογητέο ποσό (90%), να μας το πουν. Είναι σε διαπραγμάτευση ο κ.Μητσοτάκης με τον κ. Στάσση και τους άλλους παραγωγούς;”.

Υπενθύμισε δε, ότι το φθινόπωρο η Ισπανία φορολόγησε υπερκέρδη ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Στο επίμονο ερώτημα τι προτείνει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησε:

“Προτείναμε δέσμη μέτρων που δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό αλλά περιορίζουν την αισχροκέρδεια. Όπως αποσύνδεση της τιμής κόστους ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Επίσης, να υπάρξει παρέμβαση για να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Κομισιόν – δεν μπορεί να έχει πάει η βενζίνη σήμερα 2,20 το λίτρο.

Προτείναμε επίσης την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Εφόσον οι επιθέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά είναι πολλαπλές, το ίδιο πολλαπλές πρέπει να είναι και οι παρεμβάσεις”.

Θα καταργήσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Όσο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επισήμανε ότι έχει δρομολογηθεί η κρίση της Δικαιοσύνης για τη νομιμότητά της.

 “Μπορεί να καταψήφισε η κυβέρνηση την τροπολογία μας, αλλά ο πρωθυπουργός οφείλει να ανακοινώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα. Δεν γίνεται μόνο η Ελλάδα να μεταθέτει στον καταναλωτή το 99% του κόστους χονδρεμπορικής”, είπε.

Εξήγησε δε, ότι το πρόβλημα δεν είναι γενικώς η ρήτρα “αλλά η συγκεκριμένη ρήτρα που είναι παράνομη από όλες τις πλευρές”. Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε: “δεσμευόμαστε ότι θα την καταργήσουμε με τη σημερινή της μορφή ώστε να υπολογίζεται με τρόπο που να είναι χαμηλή για τον καταναλωτή και ας έχουν λιγότερα κέρδη οι χονδρέμποροι”.

Δεν θα έχουμε νέο Μνημόνιο, αλλά…

Για τα περί δημοσιονομικών αντοχών που επικαλείται η κυβέρνηση παρέπεμψε στα “πάρτι” με τα golden boys, τις υπέρογκες αμοιβές τους, τις απευθείας αναθέσεις, τους κλειστούς διαγωνισμούς.

Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου διότι “ρυθμίσαμε το χρέος και έχουμε καθαρό διάδρομο για δέκα χρόνια” Αλλά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα χάσει τις εκλογές, πρόσθεσε: “είναι η μοίρα μας να βρίσκουμε τα ταμεία άδεια”…

Διαφήμιση
Διαφήμιση