HomeΕΛΛΑΔΑΤηλεδιάλεξη: «Νέα Ρεύματα και Κατευθύνσεις στο Θέατρο του 21ου Αιώνα» στο «Θέατρο της Δευτέρας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου»

Τηλεδιάλεξη: «Νέα Ρεύματα και Κατευθύνσεις στο Θέατρο του 21ου Αιώνα» στο «Θέατρο της Δευτέρας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου»

Η δημόσια ομιλία στις 16 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο θέατρο και την καλλιτεχνική δημιουργία πραγματεύεται η Αύρα Σιδηροπούλου, σκηνοθέτις και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στη διάλεξή της με θέμα «Νέα Ρεύματα και Κατευθύνσεις στο Θέατρο του 21ου Αιώνα».

Η δημόσια ομιλία στις 16 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B και εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου κύκλου της σειράς ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», την οποία διοργανώνει το Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών.

 Η ομιλία εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των παραστατικών τεχνών κατά την τελευταία εικοσαετία, οι οποίες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για νέες τάσεις και μορφές έκφρασης που σταδιακά παγιώθηκαν, και πλέον αποτελούν μέρος ενός καλλιτεχνικού κατεστημένου διεθνώς.

Η Αύρα Σιδηροπούλου θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους αισθητικές και μεθοδολογικές τάσεις όπως η συλλογική δημιουργία, η «χωρικότητα», η «διαμεσική» έκφραση, η κουλτούρα των φεστιβάλ και η ένταξη της μεταδραματικής γραφής στον θεατρικό κανόνα, αποτελούν ισχυρή ένδειξη της ανάγκης της σύγχρονης παράστασης να εισέλθει δυναμικά στη δημόσια σφαίρα, καταθέτοντας μία πολιτική πρόταση που εμπλέκει δυναμικά τον θεατή στη διαδικασία παραγωγής νοήματος.

Η Αύρα Σιδηροπούλου έχει πλούσια καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή δραστηριότητα, με διεθνείς παραγωγές και θεατρικά σεμινάρια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες για τη θεωρία, μεθοδολογία και πρακτική της σκηνοθεσίας: Directions for Directing. Theatre and Method (Routledge, 2018) και Authoring Performance: The Director in Contemporary Theatre (Palgrave Macmillan, 2011).

Σε επιμέλεια και συν-επιμέλειά της αντίστοιχα έχουν εκδοθεί οι συλλογικοί Staging 21st Century Tragedies. Theatre, Politics and Global Crisis (Routledge, 2022) και Adapting Greek Tragedy. Contemporary Contexts for Ancient Texts (Cambridge University Press).

Υπήρξε υπότροφος του Japan Foundation (Πανεπιστήμιο του Τόκυο), Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Martin E. Segal Theatre Center, CUNY, της Νέας Υόρκης, καθώ ς και στα Πανεπιστήμια Freie Universität (Βερολίνο), MIT, Surrey, Leeds και Queen Mary (Ηνωμένο Βασίλειο).

Eκπροσώπησε την Ελλάδα ως υποψήφια για το διεθνές βραβείο θεάτρου 2020 Gilder/Coigney International Award της League of Professional Theatre Women (Nέα Yόρκη).

ouc-mondaytheater-templates-banner_16_sidiropoulou_16-05-2022

Διαφήμιση
Διαφήμιση