HomeΚΡΗΤΗΑπαιτείται θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Παλίγκρεμνου

Απαιτείται θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Παλίγκρεμνου

«Ξενοδοχοποιείται» ο Παλιγκρεμνός στον Πλακιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αντίστροφη μέτρηση για την ξενοδοχοποίηση ενός ακόμα φυσικού τοπίου στην Κρήτη, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για τον Παλιγκρεμνό που βρίσκεται στον Πλακιά Ρεθύμνου, καθώς μπουλντόζες έχουν ξεκινήσει εργασίες.

Η σχεδιαζόμενη ξενοδοχειακή επένδυση στην περιοχή, όταν έγινε ευρύτερα γνωστή το 2019, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και από το δήμο Αγίου Βασιλείου που είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαράς Βηλαρά στη ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα «goodnet.gr», τις τελευταίες μέρες κάτοικοι της περιοχής βλέπουν μπουλντόζες να σκάβουν στο βράχο, κάνοντας, φαινομενικά, προεργασίες.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου επιβεβαίωσε πως πράγματι γίνονται εργασίες στο σημείο, αφού εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την επένδυση του ιδιώτη, χωρίς ωστόσο ο Δήμος να είναι υπέρ αυτής της επένδυσης.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, το 2020 είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, με την οποία εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων στην θέση «Παλίγκρεμνος» του Πλακιά.

Αρχικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου είχε λάβει ομόφωνη αρνητική έγκριση (υπ’ αριθμ. 282/2019) με την αιτιολογία ότι η αρχιτεκτονική μελέτη της επένδυσης δεν εντάσσεται αρμονικά στο τοπίο το οποίο αποτελεί προστατευόμενο εμβληματικό μνημείο της φύσης και θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτό.

Στην συνέχεια ο ιδιώτης επενδυτής προσέφυγε κατά της ομόφωνης αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου και κέρδισε. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ενήργησε άμεσα και προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας με σειρά επιχειρημάτων για τους λόγους ακύρωσης της συγκεκριμένης πράξης ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης ώστε να μην προχωρήσει στο επόμενο στάδιο προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.

Το ΣτΕ όμως απεφάνθη πως κάθε τέτοια πράξη μπορεί να προσβληθεί αφού εκδοθεί η οικοδομική άδεια, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης. Τότε και μόνο μπορεί να γίνει προσφυγή, εντός 60 ημερών από την έκδοση της άδειας, και αυτό πρόκειται να πράξει τώρα ο δήμος.
paligkremnos1

Ο κ. Ταταράκης σημείωσε πως τη Δευτέρα θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές- πολεοδομία, αστυνομία, δασαρχείο – και θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, διότι κατά τη γνώμη του δήμου υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι σύννομα.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το 2020 είχε στείλει επιστολή στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την συγκεκριμένη επένδυση, ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακηρύξει την περιοχή «προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης». Ένα αίτημα που παραμένει στον “αέρα”…

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον (έχει συμπεριληφθεί στον Ατλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου) και κάθε χρόνο δέχεται επισκέψεις από φοιτητές γεωλογικών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει,δε, ιστορική και πολιτισμική αξία, καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι βράχοι καταλήγουν σε παράκτιες αμμοθίνες.

To Μουσείο επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του και για τον λόγο ότι, όπως υποστηρίζει, υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταπτώσεων βράχων και επομένως οποιαδήποτε κατασκευή θα προκαλέσει επιπλέον βλάβη στο τοπίο.

Σημειώνεται πως μελέτες ήδη από τη δεκαετία του ‘80 έχουν προτείνει να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος προστατευόμενο τοπίο- μνημείο εξαιτίας της σημασίας του, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί και όσο η πολιτεία αδιαφορεί ο Παλίγκρεμνος θα κινδυνεύει.

Πηγή: goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση