HomePost ItΒαρδάκης: Να λυθούν άμεσα τα θέματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε όλες τις παραλίες

Βαρδάκης: Να λυθούν άμεσα τα θέματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε όλες τις παραλίες

Ωστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των λουόμενων, αναφέρει ο βουλευτής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφορικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρας, προχώρησαν 33 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η πλήρης εφαρμογή του ΠΔ 71/2020, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, κατά το έτος 2021, φέρνοντας στην επιφάνεια ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει η ΚΕΔΕ, σχετικά με τους αναγκαίους πόρους που απαιτεί η εφαρμογή του.

Ειδικότερα, όχι μόνο η δαπάνη έφτασε περίπου 21-22 εκατ., κάτι το οποίο είχε επισημανθεί από τους Δήμους, αλλά και παρά την δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας ότι το επιπλέον κόστος που θα προέκυπτε, θα καλύπτονταν στο σύνολό του από κρατικούς πόρους, κατέστη δυνατή η εξασφάλιση μόλις 8 εκατομμυρίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο τέλος Απριλίου του 2021.

Σημειώνεται ότι η κατανομή του ποσού άργησε να πραγματοποιηθεί, γεγονός που προκάλεσε είτε καθυστερημένη εγκατάσταση ναυαγοσωστικής κάλυψης, είτε αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης, με αποτέλεσμα την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων στους Δήμους, αλλά και τον διοικητικό και ποινικό έλεγχο αιρετών του Δήμου.

Πέραν όμως των οικονομικών ζητημάτων, προκύπτουν και πολλά τεχνικά ζητήματα κατά την εφαρμογή του ΠΔ. Μεταξύ αυτών, είναι οι εξετάσεις, που περιέχουν ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και περιττές διαδικασίες, η μεγάλη και δύσκολη ύλη, που αποθαρρύνει τη συμμετοχή, η χρονοβόρα διαδικασία της συλλογής των ιατρικών και υγειονομικών πιστοποιητικών για συμμετοχή των υποψηφίων στην εκπαίδευση και εξέταση,  ο συνδυασμός εποπτών και σκαφών 5 μέτρων υπονομεύει ακόμα περισσότερο την λειτουργική εξεύρεση ναυαγοσωστών, ανεβάζοντας συγχρόνως ασκόπως το κόστος λειτουργίας.

«Το τεράστιο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών τους, αποτελεί πραγματικό βραχνά. Για αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες. Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει για αυτό η επαρκής και έγκαιρη ενίσχυση των παραλιών είναι επιτακτική», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς πώς θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της χώρας με την εφαρμογή του ΠΔ 71/2020 και αν θα ενισχυθούν επαρκώς και έγκαιρα τους Δήμους για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση