HomeHL-WorldΜήνυμα των Ουκρανών μαχητών από τις στοές του Αζοφστάλ: «Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή»

Μήνυμα των Ουκρανών μαχητών από τις στοές του Αζοφστάλ: «Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή»

Ξεκαθάρισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα ζήσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Ουκρανοί μαχητές που έχουν οχυρωθεί εδώ και εβδομάδες στα υπόγεια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίου θύλακα αντίστασης μπροστά στον ρωσικό στρατό στο λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραδοθούν.

«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Ίλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

«Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε ο ίδιος από τα υπόγεια της βιομηχανικής εγκατάστασης.

«Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών», συμπλήρωσε ο Σαμοϊλένκο, ο οποίος μιλούσε είτε στα ουκρανικά είτε στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.

Εφυγαν το Σάββατο οι τελευταίοι άμαχοι

Να σημειωθεί ότι χθες απομακρύνθηκαν από τοι εργοστάσιο και οι τελευταίοι Ουκρανοί άμαχοι που παρέμενες εγκλωβισμένοι στις αχανείς στοές του. Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση