HomeHL-9Κίνηση καραντίνας στην τοπική αγορά – Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις

Κίνηση καραντίνας στην τοπική αγορά – Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις

Επιχειρηματίες εργάζονται οι ίδιοι για να καλυφθούν οι βάρδιες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η τοπική αγορά του Ηρακλείου και εν γένει της Κρήτης κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα ενώ μετά την Πρωτομαγιά οπότε υπήρξε χαλάρωση των μέτρων φαίνεται να παίρνει βαθιά «ανάσα».

«Η αγορά στο Ηράκλειο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη κινήθηκε μεσοσταθμικά περίπου στα περσινά δεδομένα με ένα 10% παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2021» αναφέρει στο cretapost ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Κουμαντάκης.

Στοιχείο που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί σε εμπόρους, επιχειρηματίες και εστιάτορες που δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν ο πόλεμος και η συνεπαγόμενη ακρίβεια «ροκανίζουν» τα ούτως ή άλλως πενιχρά εισοδήματά τους.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι διότι μετά από μία μεγάλη κρίση ελπίζαμε ότι τα πράγματα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει δυστοκία του κόσμου και οφείλεται στα θέματα από τις αυξήσεις τιμών και την ακρίβεια και αυτό καταγράφεται στα ταμεία μας αφού η ψυχολογία του κόσμου επηρεάζει την αγορά» επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης.

Η εύρεση εργαζομένων το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εστίαση

Η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης εμφανίζεται πιο αισιόδοξη αναφορικά με τις συνήθειες των πολιτών οι οποίοι δείχνουν τάσεις επιστροφής στις καφετέριες και τα εστιατόρια.

Τονίζει όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συνδέσμου αυτή τη στιγμή είναι η εύρεση νέων εργαζομένων ενώ μάλιστα τονίζει ότι οι καταστηματάρχες πόλλες φορές αναγκάζονται να εργάζονται οι ίδιοι αφού αδυνατούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες με εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα αναφέρει «Οι ημέρες των εορτών έδειξαν ανοδική πορεία του τζίρου το οποίο εκλαμβάνουμε ως μήνυμα αισιοδοξίας. Με την άρση των μέτρων ο κόσμος ένιωσε να απελευθερώνεται και ξαναγύρισε στις επιχειρήσεις μας με λιγότερο φόβο μετά τις εορτές και με δεδομένο ότι άλλαξε η ψυχολογία του. Συνεπώς ανέβηκε ο τζίρος, όμως αυτό δεν αρκεί για να καλύψουν οι επιχειρηματίες τη ζημιά των περασμένων ετών της πανδημίας».

Και συνεχίζει λέγοντας «το μεγαλύτερο πρόβλημα -μετά το οικονομικό πλήγμα που αφήνει πίσω της η πανδημία- είναι το θέμα των εργαζομένων. Επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή δουλεύουν οι ίδιοι επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες με προσωπικό».

Συνεπώς με τα παραπάνω ως δεδομένα τα αιτήματα του Συνδέσμου προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν ως εξής: «Ζητάμε να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για το ρεύμα και τους υπέρογκους λογαριασμούς. Να παραμείνει μειωμένο το ΦΠΑ και να είναι οριζόντιο σε όλες τις κατηγορίες του κλάδου και των προιοντων του πρωτογενούς τομέα από όπου αντλούμε προμήθειες. Επίσης ζητάμε να επιδοτηθεί η εργασία ώστε να απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδεσμου Επισιτισμού».

Διαφήμιση
Διαφήμιση