HomeΕΛΛΑΔΑIερώνυμος: «Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για αυτόν τον τόπο»

Iερώνυμος: «Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για αυτόν τον τόπο»

Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Εκκλησία θα αγωνιστεί για αυτόν τον τόπο και θα το κάνει μέχρι τέλους, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τους προϊσταμένους των ναών της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο έναρξης επιμορφωτικού προγράμματος με θέμα «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας-Προσφορά προς τον άνθρωπο», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Τον αγιασμό για την έναρξη του προγράμματος τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ ακολούθως ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΠΕ, αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναφέρθηκε στο όραμα του μακαριότατου για όσα υλοποιούνται από το ίδρυμα, τα οποία αφορούν την ποιμαντική των ποιμένων προς όφελος των ίδιων των ιερέων, των ενοριτών και εν γένει της Εκκλησίας.

Επιπλέον, μίλησε για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στις διοικητικές διαδικασίες και τις διαχειριστικές δυνατότητες της ενορίας, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πολύ δημιουργικές δραστηριότητες που μαζί με τους συνεργάτες, εθελοντές και όλους τους ιερείς πραγματοποιούνται στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στην συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του μίλησε για τις δράσεις του ΙΠΕ και τις προσπάθειες των ιερέων των ενοριών για πνευματικό έργο, τις δυνατότητες, αλλά και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ιστορία από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Island of outcasts» το 1989 από το BBC με σκηνές από το ψυχιατρείο-κολαστήριο της Λέρου, περιγράφοντας το έργο του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, διευθυντή του ΙΠΕ, τη συμβολή του και τη στήριξή του προς τους ανθρώπους του ψυχιατρείου, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία πρέπει να αγκαλιάζει το πρόβλημα και επισήμανε ότι χρειάζεται η φώτιση του Κυρίου για να γίνει το ποιμαντικό έργο.

Κατόπιν, ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και αναφέρθηκε στην Ριζάρειο Σχολή και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που θέλουν να γίνουν κληρικοί, καθώς και στους αρχικούς σκοπούς ίδρυσης της Σχολής.

Εξάλλου, έκανε αναφορά στις ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές, ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για το εφημεριακό «πρόβλημα» και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια κάθε θέση ιερέα να είναι οργανική. «Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αγωνιζόμαστε να γίνουμε ανεξάρτητοι και να είμαστε αυτάρκεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα και περισσότερα. Η Εκκλησία είναι η εγγύηση. Είναι η υπόσχεση. Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για αυτόν τον τόπο» και πρόσθεσε ότι «όλα είναι Εκκλησία. Δεν είναι μόνο το χτύπημα της καμπάνας. Δεν είναι μόνο το κήρυγμα. Είναι και η υποδοχή του οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν. Όποιος κι αν είναι», κατέληξε ο μακαριότατος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση