HomeCity Guide2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης

18-21 Μαΐου 2022 ◾ Ηράκλειο - Ρέθυμνο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης επιστρέφει ξανά στις πόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου με 15 σημαντικούς Έλληνες και ξένοι ποιητές από 12 χώρες.

Κύριο στόχο αποτελεί η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, ιδίως την φετινή χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μια πολύ σημαντική επέτειος για την πατρίδα μας.

poihsh-1

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, εκπροσωπώντας τις σημαντικότερες γλώσσες του πλανήτη, ο συγγραφέας και Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο ποιητής και σύμβουλος του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. Barack Obama ο Christopher Merrill, ο επί δεκαετίας Πρόεδρος των Ευρωπαίων Λογοτεχνών Jochen Kelter, η σπουδαιότερη εν ζωή ποιήτρια της χώρας μας Μαρία Λαϊνά, ο λαμπρός ποιητής και μελετητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο διακεκριμένος Λατινοαμερικανός José Luis Díaz Granados, ο τολμηρός και πρωτοπόρος Brane Mozetic, ο ταλαντούχος νέος Τούρκος Efe Duyan, η εναλλακτική ποιήτρια της Λετονίας Madara Gruntmane, ο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της γενιάς του ΄70 Αναστάσης Βιστωνίτης, η ανερχόμενη ποιήτρια της Ισπανίας Raquel Lanseros, ο βραβευμένος Ισραηλινός Amir Or, ο πολυσχιδής και δραστήριος Philip Meersman και ο πολυπολιτισμικός και ταλαντούχος Andre Naffis-Sahely.

Το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Κρήτη διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική οργάνωση δράσης πολιτισμού HE.artκαι θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία του Ηρακλείου (6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και 6ο Δημοτικό Ηρακλείου) και του Ρεθύμνου ( 5ο Δημοτικό Ρεθύμνου και 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου), εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με την υποστήριξη του Τμήματος Φιλολογίας, στο θέατρο «Αντίβαρο» του Ρεθύμνου, στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων με ένα αφιέρωμα στην ποιητική αξία της μαντινάδας, στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης με ανάδειξη της ποιητικής διάστασης των βυζαντινών ύμνων και περιηγήσεις στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Ελεύθερνας.

Η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στον κήπο του Μικρού Εργαστηρίου, Ηρακλή 90, Ηράκλειο στις 18:00 με απαγγελίες ξένων και ντόπιων ποιητών, παρουσιάσεις, μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, αναγνώσεις από Κρήτες ποιητές, αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και διαλέξεις από διακεκριμένους καλεσμένους.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες: www.cipfest.org

Όλες οι εκδηλώσεις και επισκέψεις είναι ανοιχτές στο κοινό με δωρεάν συμμετοχή.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Τετάρτη 18 Μαΐου (1η μέρα) – Ηράκλειο
10:00 Έναρξη του φεστιβάλ και επίσκεψη και ξενάγηση των ποιητών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) – Ανάγνωση ποιημάτων από τους καλεσμένους ποιητές.
18:00 Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με τη συμμετοχή Κρητών ποιητών, μαθητών, συλλόγων φιλαναγνωσίας, περιοδικών τέχνης και κατοίκων. Θα υπάρξουν απαγγελίες ποιητών, ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της κας Μάρας Παναγιωτάκη για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και βραδιά μελοποιημένης ποίησης.
Επίσης θα παρουσιαστεί η ομάδα ποίησης του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη¨ Ηρακλείου και η θεραπευτική μέθοδος με την χρήση του ποιητικού λόγου.

Πέμπτη 19 Μαΐου (2η μέρα) Ηράκλειο – Ρέθυμνο
10:00 Επίσκεψη των ποιητών σε σχολεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου – αναγνώσεις ποιημάτων από όλους τους καλεσμένους ποιητές αλλά και από μαθητές που ασχολούνται με την ποίηση (έχουν προετοιμαστεί τα ποιήματα των μαθητών σε Αγγλική μετάφραση).

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τη γραφή τους, τις ερωτήσεις τους και όλες τις δραστηριότητες του σχολείου πάνω σε θέματα λογοτεχνίας και βιβλίου. Διάλογος των μαθητών και των ποιητών.

18:00 Επίσκεψη των ποιητών και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας– Ανάγνωση ποιημάτων.