HomePost ItΚεγκέρογλου: Ρύθμιση τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης

Κεγκέρογλου: Ρύθμιση τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης

Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, την οποία υπογράφει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα,  για ρύθμιση της τιμής προμήθειας  της ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι ενεργειακές δραστηριότητες είναι δραστηριότητες κοινής ωφέλειας, όπως και ο βασικός ν. 4001/2011 (νόμος του ΠΑΣΟΚ) ορίζει και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Ωστόσο, η ακρίβεια που μαστίζει τόσο τους πολίτες αναλώνοντας διαθέσιμο εισόδημα, όσο και τις επιχειρήσεις, διακυβεύοντας τη βιωσιμότητά τους, έχει ως βασική πηγή την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Η Κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας, αντί να αντιμετωπίσει άμεσα τις στρεβλώσεις στα ρυθμιστικά χαρακτηριστικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ- Κίνημα Αλλαγής, εδώ και αρκετούς μήνες έχει στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στην ανάγκη λήψης ρυθμιστικών μέτρων. Έχει προτείνει εδώ και καιρό την ρύθμιση της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή την επείγουσα ρυθμιστική επέμβαση εκεί που εκδηλώνεται το πρόβλημα, στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, αποτάσσεται μέτρα ενεργειακού λαϊκισμού που το μόνο που κάνουν είναι να γεννούν νέα κινήματα «Δεν Πληρώνω» χωρίς να λαμβάνουν υπόψη της πολυπλοκότητα των ζητημάτων που τίθενται.

Στην κατεύθυνση αυτή, με την τροπολογία, οι Βουλευτές μεταξύ άλλων ζητούν:

  1. Την επιβολή του πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας, με το οποίο οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση (1/5/2021)

2.Την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν τους επιβάλλεται χρέωση που υπερβαίνει το πλαφόν του 10%

  1. Για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από λογαριασμούς ρεύματος από 1/5/2021 να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 240 δόσεις».

Οι προτείνοντες βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου,Μιχάλης Κατρίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου, Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς,Γεώργιος Φραγγίδης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση