HomeHL-GreeceΘόδωρος Σκυλακάκης: Σε δύο επίπεδα η παρέμβαση για το ρεύμα

Θόδωρος Σκυλακάκης: Σε δύο επίπεδα η παρέμβαση για το ρεύμα

Nέο πακέτο μείωσης τιμών στο ηλεκτρικό ρέυμα, στον ΕΝΦΙΑ και στο φυσικό αέριο - Video -

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο νέο πακέτο μείωσης τιμών στο ηλεκτρικό ρέυμα, στον ΕΝΦΙΑ και στο φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Mπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στα «ραβασάκια« του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο δεν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Και o Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε το λόγο: «Υπάρχει καθυστέρηση, αλλά δεν το σκεπτόμαστε, γιατί ο ΕΝΦΑ θα είναι χαμηλότερος. Ερχεται βεβαίως φέτος νωρίτερα από άλλα χρόνια, αλλα δεν υπάρχει τέτοια σκέψη για παράταση στην πληρωμή».

«Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη και δεν θα αφήσει κανέναν έξω»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέφευγε εντέχνως να αποκαλύψει το χρόνο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση, αλλά συπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι πολυεπίπεδο. «Θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και θα ειναι σημαντικά. Για εμένα κλειδί είναι να επανέλθει ηρεμία στην οικονομία. Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη.

Δεν θα αφήνει κανέναν έξω. Θα είναι κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας για επαρκή χρόνο, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κινηθούν και να μην έχουν τη δαμόκλειο σπάθι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκυλακάκης ήταν φειδωλός ως προς τι θα παρέχει το πακέτο μέτρων, ωστόσο έδωσε κάποιες κατεθύνσεις: «Η παρέμβαση θα είναι σε δύο επίπεδα: πρώτον στην κοινωνία και την οικονομία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και δεύτερον χρησιμοποιεί αρκετά εργαλεία ώστε να έχει αποτέλεσμα.

Η παρέμβαση δεν είναι ακριβώς ίδια για όλους και θα επιστρέψει όλους σε επίπεδα που θα μπορούν να διαχειριστούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι άθρωποι που θερμαίνονται με ηλεκτρικό και το καλοκαίρι χρησιμοποιούν τα αιρ κοντίσιον. Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό ακάλυπτο»».

Απαντώντας σε ερώτηση που θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε:«Το πακέτο είναι μέσα στο δημοσιονομικό σχεδιασμό που καταθέσαμε στο τέλος Απριλίου.

Τα χρήματα που θα διατεθούν υπάρχουν. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις που μας επιτέπουν να κάνουμε την πολυεπίπεδη παρέμβαση:

Το έλλειμά μας πιο κάτω από ό,τι είχαμε υπολογίσει, το δημόσιο χρέος είναι 10 μονάδες κάτω έως το 2025, ήρθε η αναβάθμιση από την S&Ρ, αλλά και η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει δυναμικός».

«Πληρώνουμε παρανοϊκά ακριβό φυσικό αέριο»

Μιλώντας για το εμπάργκο που πρότεινε η ΕΕ για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «το πετρέλαιο θα κοστίσει στη χώρα μέσω της ανόδου των διεθνών τιμών.

Τρέχει στις αγορές στα 105-107. Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το εμπάργκο θαήταν καλύτερη κατάσταση. Πληρώνουμε παρανοϊκά ακριβό φυσικό αέριο. Ο πόλεμος και ο ενεγειακός πόλεμος θα συνεχιστεί.

Σχεδιάζουμε σε περίοδο ακραίας αβεβαιότητας. Ούτε ο Πούτιν δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, ούτε βη Δύση. Δεν πρέπει να αφήσεις την οικονομία να πέσει διότι τότε θα πέσουμε όλοι.

»Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια στη χώρα με το χρέος, την πανδημία κλπ. Ο σχεδιασμός μας είναι για το λογικό μη θετικό σενάριο. Για το 100 ευρώ το βαρέλι και 100 ευρώ στο φυσικό αέριο. Δεν ακολουθούμε το αισιόδοξο σενάριο ότι θα πέσουν οι τιμές».

«Η Ελλάδα στις τέσσερις χώρες που πήραν την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης»
«Η καλή εκτέλεση των όρων του Ταμείου Ανάπτυξης έφερε την δόση. Είμαστε από τις τέσσερις χώρες που έχουν πάρει την πρώτη δόση, 3,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε σε στήριξη αλλά σε επενδύσεις» υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση