HomeΚΟΣΜΟΣΣφίγγει η «κάνουλα» του χρήματος: Σε αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed

Σφίγγει η «κάνουλα» του χρήματος: Σε αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed

Ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανό να εκκινήσει και στην Ευρωζώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, καθώς και να δρομολογήσει τον περιορισμό των μαζικών αγορών ομολόγων από τον Ιούνιο, περίπου κατά 100 δισ. δολάρια.

Η αναμενόμενη αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα έθετε το εύρος των επιτοκίων του 0,75% έως 1%. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, θα είναι μόλις η δεύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed από το 2018.

Η προσοχή θα είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, καθώς αυτή προσπαθεί να ισορροπήσει την επιβράδυνση που παρατηρείται σε τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ, με την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ περιορίστηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο, αλλά ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και ίσως χρειαστεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική, εφόσον οι αρχές επιμεινο9υν να τον διατηρήσουν στο στόχο του 2% έως το τέλος του χρόνου.

Οι αγορές, λοιπόν, κρέμονται από τα… χείλη του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, περίπου στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του.

Οι επενδυτές, πάντως, «βλέπουν» τα αμερικανικά επιτόκια στο 2,8% μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν αύξηση περίπου 2,5 ποσοστιαίων μονάδων το 2022.

Σύμφωνα με το CNBC, οι traders στοιχηματίζουν σε αύξηση 50 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, καθώς και σε άλλες 50 -ή περισσότερες- μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της Fed τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανό να εκκινήσει και στην Ευρωζώνη από το καλοκαίρι.

Η πρόεδρός της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει είναι ισχυρή η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του 2022 «εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως έχει αυτή τη στιγμή».

«Πόση αύξηση, πόσες φορές, μένει να φανεί και συνδέεται με τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

«Από τη σημερινή σκοπιά, νομίζω ότι είναι δυνατή μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο» δήλωσε σήμερα η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. «Τώρα δεν αρκεί να μιλάμε, πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε,

Οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της, τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει, επίσης, τον Ιούνιο για τον τερματισμό του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων με την ολοκλήρωση του δεύτερου τριμήνου.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) δεν θα πρέπει να συμβεί τον Ιούλιο», είχε δηλώσει προ ημερών ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση