HomePost ItΔημοτικό Σχολείο Θραψανού: Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου

Δημοτικό Σχολείο Θραψανού: Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου

Ερώτηση με πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου που στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, αναδεικνύει με Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Σίας Αναγνωστοπούλου και Σωκράτη Φάμελλου, καθώς και των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο, το παλαιότερο της Κρήτης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα κτιρίου ειδικής λειτουργίας με μορφολογία σπάνια για την Κρήτη και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου και τις μνήμες των κατοίκων. Θεμελιώθηκε το 1927, κατασκευάστηκε επί Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ την δαπάνη ανέγερσής του ανέλαβαν το Υπουργείο Παιδείας, οι Θραψανιώτες των Η.Π.Α. και η Ενορία Θραψανού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Από το 1988 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την τότε Υπουργό Πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το δε αρχείο του θεωρείται πολύ σημαντικό και χρονολογείται από το 1898. Σήμερα, οκτώ περίπου μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου, δεν έχει προχωρήσει καμία ουσιαστική διαδικασία για την αποκατάστασή του, ούτε καν η τοποθέτηση εσωτερικής υποστύλωσης που μπορεί να αποβεί σωτήρια μέχρι την οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων. Ο χρόνος, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς και το πλήθος των μετασεισμών, μερικοί εκ των οποίων είναι ισχυροί, απειλούν άμεσα την στατική του κατάσταση. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να εντείνουμε τις πιέσεις μας προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτού του ιστορικού αλλά και ιδιαίτερα σημαντικού για την ευρύτερη περιοχή, κτιρίου.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το συγκεκριμένο κτίριο υπέστη σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 και κρίθηκε ακατάλληλο αλλά επισκευάσιμο από τους αρμόδιους μηχανικούς οι οποίοι και απαγόρευσαν την είσοδο σε αυτό, καθώς η απειλή της κατάρρευσης με μία μετασεισμική δόνηση παραμένει ορατή. Πρόσφατα δε, η Υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ανάλογη κοινοβουλευτική παρέμβαση, έχει δηλώσει ότι το μνημείο εντάχθηκε σε πρόγραμμα που αφορά στην αποκατάσταση μνημείων της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και του Αρκαλοχωρίου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους Υπουργούς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου, για το αν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, καθώς και ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των προβλεπόμενων εργασιών.

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο διαθέτει σπάνιο υλικό, (εγγράφων, βιβλίων αντικειμένων κ.ά.). Αποτελούν πλούτο του σχολείου τα 12.000 έγγραφα (όλο το αρχείο εισερχομένων εγγράφων από το 1898 ως σήμερα), τα 550 βιβλία από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), σπάνιοι και μοναδικοί χάρτες, (όπως η χάρτα του Ρήγα), σπάνιες προσωπογραφίες αγωνιστών του 1821, βιβλιοθήκη 3.000 βιβλίων και πλούσιο σπάνιο εποπτικό υλικό από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Το σχολικό έτος 2021-22 γράφτηκαν 63 μαθητές και το Σχολείο λειτουργεί ως εξαθέσιο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση