HomeHL-9Μέτρα για το ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Μέτρα για το ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Στα 55 έως 60 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις των μέτρων από πλευράς κυβέρνησης για το ρεύμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πυρετός συσκέψεων, για να κλείσει το πακέτο, ενώ αναμένεται -ακόμα και σήμερα- να υπάρξει και μια τελική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης προς τους πολίτες για τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα πλέον έγκειται στο πότε η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή ξεκινά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πιθανολογείται ότι στην κυβέρνηση να θέλουν να έχουν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές είναι «όλα ανοιχτά» και συναρτούν το χρόνο των ανακοινώσεων (οι οποίες ίσως γίνουν ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό) με το πότε θα είναι απόλυτα έτοιμο το πακέτο της παρέμβασης. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στα 55 έως 60 ευρώ η επιδότηση ανά λογαριασμό

Οι σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν σε δύο δόσεις με το πρώτο κύμα παρεμβάσεων στην αγορά, να αφορά το πακέτο ενίσχυσης των καταναλωτών (οικιακών και επιχειρήσεων) για τον Μάιο.

Πρόκειται άλλωστε για τον μήνα, που αναμένεται να πέσει η αυλαία του προγράμματος επιδοτήσεων που ξεκίνησε αρχές του έτους το ΥΠΕΝ και περιόρισε την ψαλίδα των «ευνοημένων» καταναλωτών καθώς οι επιδοτήσεις χορηγήθηκαν μόνο για την κύρια κατοικία. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα διευρυνθεί το πλαίσιο των χρηστών ώστε να καλύψει όλους τους οικιακούς χρήστες.

Για τον Απρίλιο, όπου η χονδρεμπορική τιμή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα από τον Μάρτιο (272 ευρώ η μεγαβατώρα), η επιδότηση στο ρεύμα προβλέπεται μεταξύ 55 και 60 ευρώ /MWh από 72 ευρώ που ήταν το περασμένο μήνα.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αγοράς, η οποία έχει υποστεί ένα βαρύ φορτίο λόγω των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών.

Για τις επιχειρήσεις αυτές με καταναλώσεις 25kVA που αφορούν σε αρτοποιεία, ψιλικά, γραφεία και κομμωτήρια τον περασμένο μήνα η επιδότηση ανήλθε σε 230 MWh καθώς χορηγήθηκε πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης.

Η ζήτηση λόγω ανόδου της θερμοκρασίας περιορίζεται για αυτό και η κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που αφορά 540.000 καταναλωτές χωρίς να είναι σαφές αν θα παραμείνει η αντίστοιχη στήριξη από την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Θα ακολουθήσει εντός του α’ 15ενθημέρου το «βαρύ» πακέτο μέτρων με τις παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά, το οποίο θα αποτελέσει την ελληνική πρόταση στο ενεργειακό κόστος και θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων που στόχο έχει να ανακουφίσει όλα τα νοικοκυριά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022 και να χτυπήσει δραστικά και την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή διατίμησης στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο) που μελετάται να είναι στο ύψος των 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Όταν οι τιμές θα ανεβαίνουν, τότε το κράτος θα αποζημιώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

Με τις παρεμβάσεις αυτές στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στην κιλοβατώρα που χωρίς τις επιδοτήσεις ανέρχονται σε πάνω από 0,33 ευρώ ώστε να υποχωρήσουν περίπου στα 0,16 ευρώ. Εξετάζονται όμως και συνδυαστικά μέτρα με διατήρηση των επιδοτήσεων, οι οποίες στήριξαν την αγορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και κυρίως εκείνους που είχαν χαμηλές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση