HomeΕΛΛΑΔΑΠάνω από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.211 Ουκρανοί υπήκοοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τα στατικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί από μια σειρά πηγών, κυρίως από δεδομένα που διέθεσαν οι αρχές από τα επίσημα σημεία συνοριακής διέλευσης, σύμφωνα με την UNHCR.

Σχεδόν 1.450 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κίεβο.

Περίπου 1.380 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια από διάφορες πόλεις της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 170 από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανέφερε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

68 άμαχοι απομακρύνθηκαν επίσης με ασφάλεια από την περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία δέχεται ακατάπαυστα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εκκένωση της πόλης Λισικάνσκ δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας «σφοδρών βομβαρδισμών» στην περιοχή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι «παρά τα εμπόδια που προκαλεί το Κίεβο», περίπου 15.800 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, τις προηγούμενες 24 ώρες, χωρίς τη συμμετοχή των ουκρανικών αρχών.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι σαμποτάρουν τη διαφυγή του άμαχου πληθυσμού. Οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

321 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (01/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 321 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 54 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 110

Από Ευζώνους: 32

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 66

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 63, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26 και στα λοιπά αεροδρόμια 24.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.211 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.597 ανήλικοι.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση