HomeΓΝΩΜΕΣΔουλέψτε περισσότερο ή απαλλαγείτε από τα καθήκοντά σας

Δουλέψτε περισσότερο ή απαλλαγείτε από τα καθήκοντά σας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

 

Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει αυτό που έπρεπε –κατά την ταπεινή μου γνώμη- να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό: «έτριξε τα δόντια» στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αφού αρχικά είπε – για μιαν ακόμη φορά- ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία , απευθύνθηκε τους υπουργούς του  λέγοντας ότι επειδή ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος,  γιαυτό τους  έχει ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα και τη συνέχεια τους προειδοποίησε με μια …φαρμακερή ατάκα  και ζητώντας «περισσότερη δουλειά»  τους επισήμανε:

«Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Πολλοί από τους παριστάμενους διέγνωσαν «χαριτολογία» σ΄ αυτό που είπε ενώ άλλοι, μιλούσαν για «σκωπτική» διάθεση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Μητσοτάκης μίλησε πολύ σοβαρά, έστω κι αν τα λόγια του ήταν προσεκτικά και ιδιαίτερα «ευγενικά». Γιατί θα μπορούσαν και τα λόγια του και η διάθεσή του και η έκφρασή του να ήταν πολύ αυστηρότερα. Αλλά έτσι είναι ο Μητσοτάκης προς τα πρόσωπα  που απευθύνεται: Χαμογελαστά σοβαρός, προαποφασισμένα συγκεκριμένος  και  λελογισμένα χαριτολογών. Αν δηλαδή θέλει να πει σε κάποιον ότι δεν θα είναι υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές, του λέει « Δεν φαντάζομαι να σκέπτεσαι πραγματικά να είσαι και πάλι υποψήφιος».

Φαίνεται  ότι «χαριτολογεί» ενώ την πραγματικότητα εννοεί ότι «Δεν σε θέλω υποψήφιο». Δείχνει χαμογελαστός ενώ στην ουσία ανακοινώνει την ειλημμένη απόφασή του. Κρατά χαμηλούς τόνους  αλλά από μέσα του, σε απορρίπτει.  Κι όπως καταλάβει, κατάλαβε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει δει ότι  πιθανότατα ορισμένοι έχουν «κατεβάσει τα μολύβια», δεν παράγουν έργο και σκέφτονται από τώρα πώς θα επανεκλεγούν  και απλώς λέει ότι « έχει υποπέσει στην προσοχή του»  ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύουν ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή του. Να εξαντλήσει την τετραετία. Και μετά,  «χαριτολογεί»  λέγοντας πως αν ορισμένοι θέλουν κι άλλο χρόνο για να προετοιμάσουν την εκλογική τους κάθοδο υπάρχει η δυνατότητα να τους… αποπέμψει για να βρουν άπλετο χρόνο».

Και ολοκληρώνει παραδεχόμενος ότι  «το λέει χαριτολογώντας»  αλλά  δεν χάνει την ευκαιρία να πει ότι « έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες και μεγάλες προκλήσεις». Δηλαδή αν δεν ήταν  Μητσοτάκης θα έλεγε: « Σοβαρευτείτε, κάντε δουλειά γιατί αλλιώς, θα πάτε σπίτια σας». Στην ουσία τι είπε; « όποιος δεν παράγει έργο και ασχολείται με την προεκλογική του εκστρατεία, μπορ να τον απαλλάξω  από τα καθήκοντά του».

Με λίγα λόγια, αν κατάλαβα καλά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε –έστω καθυστερημένα- να ξαναγίνει πρωθυπουργός γιατί  ενοχλήθηκε πολύ που «κάποιοι» έχουν αρχίσει , δειλά-δειλά, την προεκλογική τους εκστρατεία και έχουν φορτώσει τη δουλειά τους  «στον κόκορα».

Όπως λέει η παράδοση, η έκφραση αυτή, προέρχεται πιθανότατα από την μεγάλη γιορτή των Εβραίων «Ημέρα Εξιλασμού» οπότε  οι ορθόδοξοι Εβραίοι, απαγορεύεται να δουλεύουν, να τρώνε και να πίνουν και ειδικά  κατά την τελετή «Καπαρότ», προσεύχονται και ζητούν άφεση αμαρτιών.

Ενώ διαβάζουν κάποιες ευχές, κρατούν στο χέρι έναν κόκορα οι άνδρες, (ή μια κότα οι γυναίκες)  και τον περιστρέφουν τρεις φορές γύρω απ’ το κεφάλι τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν ότι  διώχνουν από πάνω τους τις αμαρτίες τους και τις φορτώνουν στον…κόκορα!

Δεν ξέρω τν αλήθεια. Αρνούμαι όμως να δεχτώ ότι υπάρχουν υπουργοί που θέλουν να μεταβάλουν το Κοινοβούλιο σε… αρένα κοκορομαχιών. Αλλά με στενοχωρεί η πιθανότητα να διέγνωσε ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ο Μητσοτάκης ότι τα στελέχη που ο ίδιος, μόνος του αξιολόγησε και επέλεξε είτε ως υπουργούς είτε ως βουλευτές είναι τόσο ανεπαρκή ώστε να χρειάζεται να τους προειδοποιεί ότι «αν δεν θέλουν να δουλέψουν, μπορούν  να πάνε σπίτια τους».

 

Δημήτρης  Κωνσταντάρας

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση