HomeΕΛΛΑΔΑΤηλεδιάλεξη: «Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Α’: από το Βυζάντιο στην Κρητική Αναγέννηση»

Τηλεδιάλεξη: «Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Α’: από το Βυζάντιο στην Κρητική Αναγέννηση»

Στο Θέατρο της Δευτέρας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου πραγματεύονται τέσσερις τηλεδιαλέξεις του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Πρώτος σταθμός σε αυτό το ταξίδι με ομιλητή τον Καθηγητή Βάιο Λιαπή είναι η περίοδος από το Βυζάντιο ως την Κρητική Αναγέννηση και συγκεκριμένα τη γένεσή του τον 16ο αιώνα.

Η τηλεδιάλεξη «Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Α’: από το Βυζάντιο στην Κρητική Αναγέννηση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3BqTB7B.

Το νεοελληνικό θέατρο γεννήθηκε στην ενετοκρατούμενη Κρήτη τον 16ο αιώνα. Κοιτίδα του ήταν κύκλοι μορφωμένων Ενετοκρητικών, που βρίσκονταν σε επικοινωνία με τα καινοτόμα πνευματικά ρεύματα της Ιταλίας και γνώριζαν τις τελευταίες καλλιτεχνικές εξελίξεις που σημειώνονταν εκεί, μεταξύ άλλων στον τομέα της θεατρικής γραφής.

Χάρη σε αυτό τον δίαυλο πολιτισμικής επικοινωνίας με την Ιταλία, το κρητικό θέατρο —και πρωτίστως ο γεννήτοράς του, ο Τζώρτζης Χορτάτσης— δίνει από μιας αρχής έργα εκπληκτικής λογοτεχνικής ποιότητας και δραματουργικής δύναμης.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα γίνει μία ανασκόπηση των σπουδαιότερων έργων και συγγραφέων του Κρητικού Θεάτρου, αφού προηγηθεί μια σύντομη επισκόπηση των ελάχιστων δειγμάτων θεατρικής ή δραματουργικής δραστηριότητας που συναντούμε στον ελληνικό χώρο πριν από την Κρητική Αναγέννηση.

kipro

Ο Βάιος Λιαπής είναι Αντιπρύτανης, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση