HomeHL-WorldΓαλλία: Ξεπέρασε το 28% η αποχή στις προεδρικές εκλογές

Γαλλία: Ξεπέρασε το 28% η αποχή στις προεδρικές εκλογές

Το υψηλότερο ποσοστό από το 1969

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Εμανουέλ Μακρόν θριάμβευσε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με το ευρύ 58,55% έναντι 41,45% της Λεπέν, ωστόσο η αποχή κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, περίπου 14 εκατομμύρια ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στις κάλπες, αρνούμενοι να επιλέξουν μεταξύ των Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο από εκείνους που απείχαν στις 10 Απριλίου (12,8 εκ.).

Στο 28,01% η αποχή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το γαλλικό υπ. Εσωτερικών

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποχή κινήθηκε γύρω στο 28% σημειώνοντας άνοδο στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον α’ γύρο (26,31%) της 10ης Απριλίου, όταν είχε ήδη χαρακτηριστεί από χαμηλή η συμμετοχή, ενώ είναι κατά τρεις μονάδες υψηλότερη σε σχέση με το 2017 (25,44%), φλερτάροντας ακόμη και με το ρεκόρ του 31,3% από το μακρινό 1969, όταν πολλοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στους δύο δεξιούς υποψηφίους εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης,

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό ποσοστό αποχής άγγιξε το 28,01%, ήτοι πάνω από 14 εκ. πολίτες.

Σε αυτό το 28% των αποχών προστίθεται και το 6,5% των ψηφισάντων -περισσότεροι από 3 εκατ. ψηφοφόροι- που επίσης αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ Μακρόν-Λεπέν, «ρίχνοντας» λευκό ή άκυρο.

Γαλλία: Ρεκόρ αποχής σε προεδρικές εκλογές από το 1969 κι έπειτα

Ποτέ δεν είχε καταγραφεί τόσο ισχυρή αποχή σε β’ γύρο προεδρικών εκλογών, μετά το ρεκόρ του 1969, όταν οι αριστεροί ψηφοφόροι είχαν αρνηθεί μαζικά, έπειτα από το κάλεσμα του κομμουνιστή υποψηφίου που αποκλείστηκε στον α’ γύρο, Ζακ Ντουκλό, να επιλέξουν ανάμεσα στο «λευκό και το λευκό», «μαυρίζοντας» έτσι ουσιαστικά αμφότερους τους δεξιούς υποψήφιους του β’ γύρου, Ζωρζ Πομπιντού και Αλέν Ποζέρ.

Είναι, δε, μόλις η τρίτη φορά, μετά το 1969 και το 2017, που η αποχή αυξάνεται ανάμεσα σε δύο προεδρικούς γύρους, όταν ο κανόνας ήταν η εκλογική «επαναστράτευση» για τον καθοριστικό (δεύτερο) γύρο.

Από την άλλη, το ρεκόρ λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων (πάνω από 3 εκατομμύρια λευκά και 1 εκατομμύριο άκυρα) στον β’ γύρο του 2017, υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση