HomeΕΛΛΑΔΑΕίναι οι χρυσές λίρες καλή επένδυση

Είναι οι χρυσές λίρες καλή επένδυση

Η επενδυτική αξία της χρυσής λίρας - Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική πρόταση - Τα πιστοποιητικά προσθέτουν αξία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οποιοσδήποτε είχε τη χαρά και την τύχη να κατέχει χρυσά νομίσματα θα γνωρίζει ήδη, ότι μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας ενυπάρχει στη συγκεκριμένη επένδυση. Ιδίως οι χρυσές λίρες Αγγλίας είναι ευρύτατα αναγνωρίσιμες και συμβολίζουν την ποιότητα και ιστορία του Βρετανικού Νομισματοκοπείου, του Royal Mint.

Η πρώτη χρυσή λίρα κόπηκε το 1489 και από το 1817 φέρει την γνωστή πια σε όλους αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές νόμισμα σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, για δύο λόγους: Αφενός η περιεκτικότητά του σε χρυσό αποτελεί εγγύηση της αξίας του, αφετέρου ανταποκρίνονταν στα διαθέσιμα αποθέματα χρυσού του Βρετανικού Νομισματοκοπείου.

Η κοινή χρήση του ως νομίσματος διεκόπη στη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς εμφανίστηκαν οι πρώτες χάρτινες λίρες Αγγλίας. Λόγω του ότι ήταν ένα από τα πιο αγαπητά νομίσματα, καθώς και λόγω αυξημένης ζήτησης από το κοινό, το Royal Mint ξεκίνησε το 1957 να κόβει ξανά λίρες με σκοπό να αντιπροσωπεύει τη διαθεσιμότητα της χώρας σε χρυσό, βάσει του ισχύοντος κανόνα του χρυσού.

Πολλοί διερωτώνται αν οι λίρες αποτελούν μια καλή επένδυση και η απάντηση, που δίνουν εν συντομία οι ειδικοί είναι: Ναι. Αυτό αποδεικνύεται, ότι χιλιάδες Βρετανών την επιλέγουν κάθε χρόνο.

Η επενδυτική αξία της χρυσής λίρας

Η επενδυτική αξία της λίρας δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή χρυσής λίρας αλλά και στην αξία της ως  συλλεκτικού νομίσματος. Τα περισσότερα χρυσά νομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα ανάγονται στο 1970 και φτάνουν ως το σήμερα.

Υπάρχουν ωστόσο νομίσματα με ιστορία άνω των 200 ετών. Ως εκ τούτου η νομισματική αξία μιας λίρας ανεβαίνει, όχι μόνο λόγω της καθαρότητας του μετάλλου που περιέχει, αλλά και λόγω της χρονολογίας, στην οποία ανάγεται η κοπή της.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό, ότι στη Μεγάλη Βρετανία οι επενδυτές σε λίρες Αγγλίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους νομισματιστές και τους οικονομικούς. Οι πρώτοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και την αισθητική του νομίσματος.

Οι δεύτεροι για τις οικονομικές επιδόσεις και τα κέρδη, που μπορεί να τους αποφέρει το εν λόγω νόμισμα, αλλά εστιάζουν και σε μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρο: Εξαιρούνται φορολογίας ως περιουσιακό στοιχείο και δεν έχουν ΦΠΑ. Αν ενθουσιαστήκατε με την προηγούμενη πρόταση, να διευκρινίσουμε, ότι αυτό ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία.

Μια ακόμη διαφορά τους είναι, ότι οι νομισματιστές θα εστιάσουν σε ένα σπανιότερο ιστορικά νόμισμα, ενώ οι οικονομικοί επενδυτές θα επιλέξουν κάποιο δευτέρας διαλογής με γνώμονα το κέρδος.

Και στις δύο περιπτώσεις τα νομίσματα τιμώνται λίγο πιο πάνω από την αξία του χρυσού, που περιέχουν. Και οι δύο κατηγορίες επενδυτών επωφελούνται από την κτήση των πιο αναγνωρισμένων νομισμάτων, με μια αγορά έτοιμη και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για εμπορία.

Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική πρόταση

Με πάνω από 200 χρόνια ιστορίας ο υποψήφιος επενδυτής δε θα ξέρει ποια να διαλέξει. Η αξία της χρυσής λίρας Αγγλίας διαμορφώνεται προφανώς από την τιμή χρυσού και από την περιεκτικότητα του νομίσματος σε χρυσό.

Αυτή είναι η μία παράμετρος που ορίζει την αξία του νομίσματος. Η άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την σπανιότητά του. Για παράδειγμα υπάρχουν μόνο 10 νομίσματα, που αναπαριστούν τον Βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ του 1819.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της σπανιότητάς του οι τιμές του φτάνουν στα ύψη, ακόμη κι αν δεν έχουν συντηρηθεί καλά και δεν είναι σε καλή κατάσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι ένα εξαίρετο δείγμα αυτού του νομίσματος πωλήθηκε σε δημοπρασία στο υπέρογκο ποσό των 186.000£.

Το πιο πολύτιμο νόμισμα, που έχει πωληθεί ως τώρα σε δημοπρασία, ήταν ένα μοναδικό- δοκιμαστικό- νόμισμα που κόπηκε επί βασιλείας Εδουάρδου VIII λίγο πριν την παραίτησή του, στο αστρονομικό ποσό των 1.000.000£.

Τα πιστοποιητικά προσθέτουν αξία

Αν κάποιος νομίζει, ότι μπορεί να ορίσει την αξία μιας λίρας Αγγλίας απλώς αναζητώντας στο διαδίκτυο «χρυσός τιμή», ώστε να την υπολογίσει σε συνάρτηση με την περιεκτικότητα του νομίσματος σε χρυσό, είναι γελασμένος. Εκτός όλων των προαναφερθέντων παραμέτρων, υπάρχουν και τα πιστοποιητικά γνησιότητας, που προσθέτουν κύρος και συλλεκτική αξία στο νόμισμα.

Μάλιστα όχι απλώς ανεβάζουν την τιμή του νομίσματος, αλλά και τα ίδια τα πιστοποιητικά έχουν συλλεκτική αξία και για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κοινού τα νομισματοκοπεία ξεκίνησαν να τα τυπώνουν με δικά τους δικαιώματα, σε περιορισμένες ειδικές εκδόσεις και κάποιες φορές διπλοτυπωμένα προκειμένου να πετύχουν ένα πιο ιδιαίτερο και καλύτερο από το συνηθισμένο τελείωμα.

Όπως και οι μετοχές έτσι και η τιμή λίρας πέφτει και ανεβαίνει. Παρόλα αυτά κι εν αντιθέση με άλλα επενδυτικά προϊόντα όπως τα κρυπτονομίσματα, το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι διατηρούν μια πραγματική και μόνιμη αξία. Ιστορικά οι χρυσές λίρες Αγγλίας διατηρούν την κραταιά επενδυτική τους αξία, όποιες και αν είναι εκάστοτε παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Για να είναι σε θέση εκάστοτε ενδιαφερόμενος να επενδύσει στη νομισματική και συλλεκτική αξία είτε θα πρέπει να ψάχνει και να ενημερώνεται διαρκώς για τα διαθέσιμα νομίσματα ή απλώς να απευθυνθεί σε ειδικούς, ώστε να τον κατευθύνουν ανάλογα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση