HomePost ItΒαρδάκης: Να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους που αποκλείστηκαν από τη Βοήθεια στο Σπίτι

Βαρδάκης: Να βρεθεί λύση για τους εργαζόμενους που αποκλείστηκαν από τη Βοήθεια στο Σπίτι

Όλα όσα ανέφερε στη Βουλή ο Κρητικός βουλευτής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την παραμονή στην εργασία τους των 164 εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αποκλείστηκαν από την προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων την επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, μετά την πληροφόρησή τους για τον αποκλεισμό από την προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ 164 ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» διαφόρων και κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως οικογενειακών βοηθών, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων, νοσηλευτριών και οδηγών, και  δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες πρόνοιας στους ΟΤΑ, αιτούνται την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τη διασφάλιση μέσω ενός ειδικού μεταβατικού προγράμματος της εργασιακής σχέσης, την παραμονή στην υπηρεσία, όσων εξ αυτών δεν επελέγησαν κατά την διαδικασία της προκήρυξης, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία στελέχη με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση.

«Το όραμά μας για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με μόνιμο προσωπικό, πήρε σάρκα και οστά στο τέλος του περασμένου Φλεβάρη, όταν μετά από πολύ καιρό και παρεμβάσεις μας, όπως την από 15/10/21 Ερώτηση με θέμα: Να εκδοθούν τα αποτελέσματα της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 που αφορούν στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στη δομή.

Δυστυχώς, 164 εργαζόμενοι, με πολυετή εμπειρία, αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό, αν και θεωρούνται απαραίτητοι για τη λειτουργία του προγράμματος. Πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί ο τρόπος παραμονής στην υπηρεσία τους. Ήδη από τις 1/4/22 προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το πρόβλημα που έχει προκύψει, χωρίς μέχρι σήμερα να μας έχει δοθεί απάντηση.

Οι εργαζόμενοι επί πολλά χρόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη κοινωνική δομή, η οποία αγκαλιάζει και φροντίζει πολλές χιλιάδες ηλικιωμένων που χρειάζονται τη βοήθεια ενός κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τόσο για την εξεύρεση πόρων, όσο και για την επίλυση του τρόπου πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, εντάσσοντάς την σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με τον ν. 4583/2018.

Αναγνωρίζοντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι ΟΤΑ, όσο και τη σπουδαιότητα του προγράμματος για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Και φυσικά τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να έχει συνέχεια χωρίς μόνιμους υπαλλήλους, λειτουργούς με εμπειρία και εξειδίκευση» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν το αίτημα της ΠΕΔ Κρήτης και να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση