HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχειρήσεων που αισχροκερδούν – Κατατέθηκε η τροπολογία

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχειρήσεων που αισχροκερδούν – Κατατέθηκε η τροπολογία

Επιβάλλεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών και εμπορικών μισθωμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που νομιμοποιεί την αποκάλυψη της επωνυμίας επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν εν μέσω κρίσης και παράλληλα επιβάλλει πλαφόν 3% στις αυξήσεις εμπορικών και επαγγελματικών μισθωμάτων.

Την ρύθμιση είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

– Επιτρέπεται για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, έως την 30.6.2022, η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

– Απαγορεύεται, για χρονικό διάστημα έως 3Ο.6. 2Ο22, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της Ι.9.202Ι.

– Επιτρέπεται, από την 1.1.2022 έως και την 31.12.2022 αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2021, για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων (π.δ.34/1995 και άρ. 13 ν.4242/2014), υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις»

– Με την ίδια τροπολογία μετατίθεται χρονικά η διαδικασία εκλογής μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων και διεξάγεται σε ημερομηνία μεταξύ της 15.11.2023 και της 15.12.2023

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση