HomeHL-9Γιώργος Τατάκης: Ο φωτογράφος που κατέκτησε τη 2η θέση στο διεθνή διαγωνισμό της Sony

Γιώργος Τατάκης: Ο φωτογράφος που κατέκτησε τη 2η θέση στο διεθνή διαγωνισμό της Sony

Με τις επιβλητικές φωτογραφίες του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη 2η θέση στα βραβεία Sony World Photography Awards, έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο, κατέκτησε ο Έλληνας φωτογράφος, Γιώργος Τατάκης.

Ο Γιώργος Τατάκης διακρίθηκε στην κατηγορία Portraiture (Πορτρέτα) για τις μοναδικές φωτογραφίες του, οι οποίες απεικονίζουν γυναίκες που φορούν περήφανα παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιείται για 15η χρονιά υπήρξαν πάνω από 344.000 συμμετοχές, από 200 χώρες. Φωτογράφος της χρονιάς, ανακηρύχθηκε ο Άνταμ Φέγκιουσαν, για μια σειρά αυτοπροσωπογραφιών μεταναστών στο Μεξικό.

tatakis3

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Τατάκη που ξεχώρισαν

Οι ασπρόμαυρες, επιβλητικές, αλλά και συνάμα ρομαντικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα στο 2021 (ένας από τους όρους του διαγωνισμού), σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, αναδεικνύοντας με έναν μοναδικό τρόπο, τις παραδοσιακές φορεσιές που έχουν αντέξει στον χρόνο.

Αυτές οι δωρικές θα μπορούσαμε να πούμε φωτογραφίες, αποτελούν μέρος του πρότζεκτ «Καρυάτις» (Caryatis) του Γιώργου Τατάκη. Πρόκειται για μια μελέτη των παραδοσιακών ενδυμασιών των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές περιόδους της πλούσιας ιστορίας της χώρας. Το έργο αυτό προέκυψε από το προηγούμενο έργο του νεαρού φωτογράφου, «Ήθος» (Ethos), το οποίο εξέταζε τις ελληνικές παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου.

Κάθε φωτογραφία είναι σχολαστικά σκηνοθετημένη: οι στάσεις, οι συμπεριφορές, ακόμη και οι τοποθετήσεις των χεριών που απεικονίζονται είναι όλες χαρακτηριστικές της περιοχής από την οποία προέρχεται η κάθε φορεσιά. Σε αντίθεση με το «Ήθος», ο φωτογράφος αναλαμβάνει πλέον τον έλεγχο ολόκληρης της σκηνής και της σκηνοθεσίας.

Ο ίδιος δεν περίμενε αυτή τη διάκριση, καθώς όπως ανέφερε στο iefimerida, δήλωσε χαλαρά συμμετοχή στον διαγωνισμό και δεν σκέφτηκε πολύ ποιες θα ήταν οι δέκα φωτογραφίες τις οποίες θα έστελνε. Μάλιστα, αυτή είναι και η πρώτη φορά που παίρνει μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

tatakis2

Ποιος είναι ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης

Στον Γιώργο Τατάκη αρέσει να φτιάχνει φωτογραφίες, καταγράφοντας τη ζωή. Οι εικόνες του έχουν αναγνωριστεί, βραβευθεί και δημοσιευθεί διεθνώς, σε σημαντικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, όπως τα Μουσεία Μπενάκη και Fragonard, οι New York Times, το National Geographic και το LFI.

Σπούδασε και εργάστηκε ως μηχανικός, αλλά το πραγματικό του πάθος ήταν πάντα η τέχνη και ιδιαίτερα η δημιουργία εικόνων. Εξάλλου, από μικρός είχε δείξει την καλλιτεχνική του φύση, καθώς παίζει πιάνο και ζωγραφίζει.

Το κύριο όμως μέσο που χρησιμοποιεί για να φτιάχνει εικόνες, είναι η φωτογραφία. Είναι αυτοδίδακτος και σκοπός των εικόνων του είναι να αποτυπώσει τη στιγμή. Όχι μόνο να δείξει οπτικά αυτό που συμβαίνει. Ο θεατής πρέπει να είναι σε θέση να μπει κατευθείαν μέσα με όλες τις αισθήσεις και να ζήσει αυτή τη στιγμή.

tatakis

Γιώργος Τατάκης

Από το 2013 αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του και να κάνει σιγά σιγά τη μετάβαση σε μια καριέρα πλήρους απασχόλησης ως δημιουργός εικόνων. Σήμερα, ο βραβευμένος φωτογράφος, εκθέτει τα έργα του και παραδίδει μαθήματα και εργαστήρια σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.

tatakis5 tatakis6

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση