HomeHL-TOPΠάσχα με νέα πρόσοψη στον Άγιο Τίτο – Εντυπωσιακή αλλαγή μετά την αποκατάσταση

Πάσχα με νέα πρόσοψη στον Άγιο Τίτο – Εντυπωσιακή αλλαγή μετά την αποκατάσταση

Ανάσταση χωρίς σκαλωσιές – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην πρόσοψη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση με την νέα και πλήρως ανακαινισμένη πρόσοψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου θα κάνουν εκατοντάδες πιστοί, κάτοικοι και επισκέπτες του Ηρακλείου.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο εξωτερικό κέλυφος του ναού ξεκίνησαν πριν από ενάμιση μήνα περίπου και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στην πρόσοψη του ναού.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες ολοκληρωθήκαν με τις σκαλωσιές να αφαιρούνται και να αποκαλύπτεται πλήρως η μεγαλοπρέπεια του ναού που αποτελεί πολιτιστικό, τουριστικό και θρησκευτικό μνημείο της πόλης άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία του Μεγάλου Κάστρου ανά τους αιώνες.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου με την αποκάλυψη της κύριας πρόσοψης. Οι εργασίες στη νότια, την ανατολική αλλά και τη βόρεια πλευρά του ναού θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου να φτάνει μέχρι τα τέλη της άνοιξης και αρχές του καλοκαιριού.

87.000 ευρώ για τον Άγιο Τίτο

Υπενθυμίζεται ότι ήταν χειμώνας του 2020 όταν οι εφημέριοι του Αγίου Τίτου παρατήρησαν την διάβρωση που εμφανίστηκε στα μεταλλικά ελάσματα τα οποία ενώνουν τους λίθους αλλά και στην ίδια τη λιθοδομή. Άμεσα το ιερατικό συμβούλιο κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση συντήρηση και αποκατάσταση του ναού.

Η προγραμματική σύμβαση για την εν λόγω αποκατάσταση υπογράφηκε από τον προϊστάμενο του Ναού, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ενώ το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 87.000 ευρώ.

Μάλιστα προσωπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εργασιών έδειξε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος μετέβη στον Άγιο Τίτο προκειμένου να επιτηρήσει την πορεία των εργασιών.

Τέλος επισημαίνεται ότι το σχετικό κονδύλι καλύπτει μόνο την αποκατάσταση στη λιθοδομή στο εξωτερικό κέλυφος του ναού. Ωστόσο το κτήριο του Αγίου Τίτου χρήζει συνολικότερης ανακαίνισης όπως για παράδειγμα αντικατάσταση κουφωμάτων για να γίνει εφικτή η ενεργειακή αναβάθμιση του πιο φημισμένου ορθόδοξου μνημείου στο Ηράκλειο.

Ο ναός όπως είναι σήμερα και όπως ήταν πριν τις εργασίες:
agios-titos
agiostitos-6 agiostitos-7 agiostitos-4 agiostitos-3 agiostitos-2

Διαφήμιση
Διαφήμιση