HomeΕΛΛΑΔΑΣυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίσθηκε με 73% η πρόταση Αλέξη Τσίπρα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίσθηκε με 73% η πρόταση Αλέξη Τσίπρα

Θοδωρής Δρίτσας: «Η πρόταση του Προέδρου είναι λάθος» - Θεωρούμαστε «βαρίδια του κόμματος»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με συντριπτική πλειοψηφία το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερψήφισε την καταστατική αλλαγή που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται απευθείας από τα μέλη.

Όπως αναμενόταν, η αντιπρόταση της ομάδας «Ομπρέλα», να παραμείνει η εκλογή από το συνέδριο όπως ίσχυε μέχρι τώρα, μειοψήφισε.

την πρόταση Τσίπρα υπερψήφισαν 3.438 σύνεδροι (73,5%) και την πρόταση της «Ομπρέλας» 1208 σύνεδροι (25,8%), ενώ υπήρξαν πέντε άκυρα και 40 λευκά.

Υπήρξαν περίπου 500 σύνεδροι που δεν έμειναν στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αυτό οφείλεται είτε σε οικονομικούς λόγους (μετακίνησης και πολυήμερης διαμονής στην Αθήνα), είτε σε λόγους υγείας (κρούσματα covid κ.ά.).

Στο προηγούμενο συνέδριο, επί συνόλου 3.300 συνέδρων ψήφισαν 2.900.

Την πρόταση Τσίπρα υπερψήφισαν 3.438 σύνεδροι (73,5%) και την πρόταση της «Ομπρέλας» 1208 σύνεδροι (25,8%), ενώ υπήρξαν πέντε άκυρα και 40 λευκά.

dritsas

Ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας και το στέλεχος της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «μας δίχασε εδώ μέσα», ενώ «έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε το κόμμα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι λάθος. Είναι λάθος η σύλληψη, η συγκυρία, είναι λάθος στον τρόπο και είναι λάθος στο χρόνο», όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας πως «μας δίχασε εδώ μέσα», ενώ «έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε το κόμμα».

Κατά τον κ. Δρίτσα, οι καταστατικές αλλαγές γίνονται «εν ονόματι του μεγάλου και μαζικού κόμματος», αλλά ταυτόχρονα «είναι θέματα αξιών, θέματα αρχών, δεν τα διαπραγματεύεται κανείς μας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τα διαπραγματεύεται, από τον Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος που γράφτηκε χθες», όπως είπε.

Περιγράφοντας ως εξαιρετικά δύσκολη τη συγκυρία, «σε αυτές τις συνθήκες θα πάρουμε την κυβέρνηση. Είμαι από αυτούς που το πιστεύω», επισήμανε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι «το βασικό μήνυμα που πρέπει να στείλει το Συνέδριό μας είναι ότι έχουμε συναίσθηση» πως «οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες».

Στην κατεύθυνση αυτή, «χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να τα βγάλει πέρα σε αυτή τη δυσκολία» και ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να είναι ένα κόμμα «των ενεργών μελών» και «όχι το κόμμα των εικονικών μελών, στο όνομα ότι έτσι είναι πλέον η κοινωνία», όπως είπε.

Αύριο βράδυ θα εγκρίνουμε τη διακήρυξη. «Πόσο ρόλο έπαιξε στην εγγραφή νέων μελών η διακήρυξη;

Κανένα» συμπέρανε ο πρώην Υπουργός και συνέχισε, λέγοντας πως «όλοι αυτοί που ήρθαν πριν από μένα, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης και πάρα πολλοί άλλοι, από αυτούς που θεωρούμαστε τα βαρίδια του κόμματος όλο αυτό τον καιρό δίνουμε μάχη, για να ζωντανέψει το κόμμα» περιέγραψε ο κ. Δρίτσας, κάνοντας λόγο για «διάφορες διαρροές του στημένου μηχανισμού» εναντίον στελεχών της «Ομπρέλας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση