HomeHL-9Γεωργαντάς στο Λασίθι: Τι είπε τι και δεν είπε από την Ιεράπετρα

Γεωργαντάς στο Λασίθι: Τι είπε τι και δεν είπε από την Ιεράπετρα

Τα θέματα που έχουν δρομολογηθεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ιεράπετρα παραβρέθηκε την Παρασκευή 15/4/2022 ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της περιοδείας σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Πριν την συνάντηση με τους φορείς, ο κ. Γεωργαντάς συνοδευόμενος από τον Υπ. Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη επισκέφθηκε μία αντιπροσωπευτική θερμοκηπιακή μονάδα της περιοχής και τον Α.Σ. ΚΑΜΙΡΟΣ, όπου ίδιος είδε και συζήτησε ορισμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κηπευτικών.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο Ιεράπετρας για την αναμενόμενη συνάντηση, ενώ τον συνόδευαν οι συνεργάτες του Υπουργού και ο κ. Παπαγιαννίδης Δημήτρης (Γεν.Γραμ. Ενωσιακών Πόρων).

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι κ. Ζερβός (Αγίου Νικολάου) κ.Ζερβακης (Σητείας) κ.Στεφανάκης (Οροπεδίου), κ.Γουλιδακης (Αντιπεριφερειάρχης), κ.Τσιφετάκης (Εντ. πρωτογενή τομέα περιφέρειας Κρήτης) κ.Πανταζή ( Επιτροπή πρωτογενή τομέα ΚΕΔΕ) καθώς και παραγωγικοί φορείς απο όλο τον Νομού Λασιθίου όπως : Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας/Σητείας, Κτηνοτροφικός και Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων, Λαϊκών αγορών, Παραδοσιακών αποσταγματοποιών, κ.α. καθώς και οι συνεταιρισμοί ΑΝΑΤΟΛΗ, ΝΟΤΟΣ, ΚΡΗΤΙΚΌ ΠΕΡΒΌΛΙ,ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ, ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ,ΕΑΣ ΙΕΡΆΠΕΤΡΑΣ.ΤΟΕΒ κ.α

Ο κύριος Γεωργαντάς όπως τόνισαν τα μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, αφού άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα από τους παρευρισκόμενους και έπειτα από 2,5 ώρες συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, όπως:

-Αρδευτικά έργα του φράγματος Αγίου Ιωάννη και Χοχλακίων Σητείας
-Την απεμπλοκή από το αρχαιολογικό ζήτημα που προέκυψε με τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών.
-Την προσθήκη επιπλέον 28 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης για τους νέους αγρότες.
-Την ενίσχυση με 50 εκ ευρώ για τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών
-Την άμεση καταβολή 8 εκ ευρώ στο Μεταφορικό Ισοδύναμο σε παραγωγούς κτηνοτρόφους (για αγορά ζωοτροφών).

Αναφορικά με τα λοιπά θέματα που αναφέρθηκαν στη συζήτηση και κατατέθηκαν σε υπομνήματα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει για την εξεύρεση πόρων και λύσεων στα περισσότερα από αυτά.
Συγκεκριμένα, για το κόστος παραγωγής και το κόστος ενέργειας ανέφερε ότι έχουν ζητήσει επιπλέον κονδύλια από την ΕΈ για να προβούν σε ανάλογες διαδικασίες στήριξης των παραγωγών.
Για τους εργάτες γης αναφέρθηκε ότι το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει κάποιες διευκολύνσεις στην εισαγωγή νέων εργατών γης αλλά όχι τόσο στην νομιμοποίηση των ήδη παράτυπα διαμενόντων στην Ελλάδα όπου είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά μελισσοκόμων ότι λόγω πλαφόν στην ποσότητα ζάχαρης αλλά και στην τιμή της, οι μέλισσες πλέον έχουν αρχίσει να «αυτοκτονούν» από την έλλειψη τροφής, έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα. Ο κ. Γεωργαντάς απάντησε ότι εξετάζουν ήδη την ενίσχυση της ζάχαρης ως ζωοτροφή και άμεσα θα υπάρξει λύση σε αυτό.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μοναδική θετική απάντηση και δέσμευση για άμεση λύση εντός του Μαΐου 2022, υπήρξε στο θέμα των Τεχνικών προδιαγραφών και Έγκριση τύπου θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων Υ.Α 2243/333582 – ΦΕΚ 5432/Β/9-12-2020 όπου αυτό ήταν άλλωστε και ένα από βασικά αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων εδώ και πολλούς μήνες.
Ο Υπουργός κλείνοντας εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί εκ νέου την περιοχή, έχοντας όμως πρώτα δρομολογήσει βασικές λύσεις σε αρκετά από τα θέματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση