HomeHL-CultureΟι Calexico έρχονται το καλοκαίρι στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Οι Calexico έρχονται το καλοκαίρι στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το δημοφιλές συγκρότημα θα παίξει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση στην Tεχνόπολη, οι Calexico επιστρέφουν στην καρδιά της Αθήνας, στον ίδιο χώρο προκειμένου να δώσουν μία συναυλία στις 28 Ιουλίου. Τα καλά νέα είναι πως η επίσκεψή τους στη χώρα μας θα περιλαμβάνει δύο ακόμα συναυλιακούς σταθμούς καθώς στις 26 Ιουλίου θα παίξουν στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης και στις 27 του ίδιου μήνα στο Δημοτικό Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Φίλοι της Ελλάδας αλλά έχοντας συνάψει στενούς δεσμούς με το ελληνικό κοινό ανυπομονούν να το συναντήσουν και πάλι προκειμένου να ζήσουν, όλοι μαζί, μοναδικές μουσικές στιγμές, όπως λέει ο Joey Burns στο σχετικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του/

Το συγκρότημα που πήρε το όνομά του από την πόλη Calexico, στα σύνορα του Μεξικό με τη Καλιφόρνια, έρχεται από το Tucson της Αριζόνα, μετρώντας δεκαετίες καριέρας και με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Η πόλη της Τουσόν απέχει ελάχιστα από τα σύνορα με το Μεξικό. Είναι φυσικό λοιπόν, οι ήχοι από τις κιθάρες, τα βιολιά και τις τρομπέτες των γειτονικών mariachi να έφταναν στα στέκια των Joey Burns και John Convertino την εποχή που αυτοί μεγάλωναν. Το 1996, όταν οι Calexico ξεκινούσαν, βρήκαν μουσικά στηρίγματα στην αμερικάνικη παράδοση, στις μουσικές που ακούγονταν στις επίπεδες πόλεις της αμερικάνικης μεθορίου, στους ήχους της απέραντης ερήμου και των ατελείωτων δρόμων.

Στις 8 Απριλίου 2022 κυκλοφόρησε το καινούργιο τους album, «El Mirador», το δέκατο κατά σειρά και φωτεινότερο, στο οποίο συμμετέχουν ο Sergio Mendoza, η τραγουδίστρια – τραγουδοποιός Gaby Moreno από τη Γουατεμάλα, ο Ισπανός rocker Jairo Zavala, η ποιήτρια Pieta Brown που πρόσφερε δύο ποιήματα της και φυσικά ο Sam Beam των Iron & Wine. Το El Mirador» είναι ένα ελπιδοφόρο καλειδοσκόπιο από ροκ, blusey επιρροές, κουβανέζικες κιθάρες και λατινοαμερικάνικες αναφορές. Δημιουργήθηκε στο home studio του σταθερού συνεργάτη τους Sergio Mendoza στο Tucson της Αριζόνα – ένα καταφύγιο στον καιρό της πανδημίας. Εκεί δοκίμαζαν και πειραματίζονταν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 για να δημιουργήσουν τελικά μία από τις πιο ιδιόρρυθμες και απροσδόκητες παραγωγές τους. «Παίζω με τους Calexico εδώ και 15 χρόνια περίπου και θαυμάζω τη συνεχή αναζήτηση του Joey και του John για νέους ήχους». «Μετά από τόσα άλμπουμ», προσθέτει, «είμαι πραγματικά περήφανος που καταφέραμε να πετύχουμε κάτι τόσο φρέσκο μαζί».

Σε αυτό συνενώνονται αγαπημένες αναμνήσεις από τα γνώριμα νοτιοδυτικά σκηνικά και τις χαρούμενες θορυβώδεις γειτονιές με μια συγκινητική ερωτική αναφορά προς τα ερημικά συνοριακά τοπία. Τα απόκοσμα.

«Το El Mirador είναι αφιερωμένο στην οικογένεια, στους φίλους και στην κοινότητα» λέει ο Joe Burns, τραγουδιστής, πολύ-οργανίστας και συνιδρυτής των Calexico. «Η πανδημία ανέδειξε όλους τους τρόπους με τους οποίους χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, και η μουσική τυχαίνει να είναι ο δικός μου τρόπος να χτίζω γέφυρες και να ενθαρρύνω τη συμπερίληψη και τη θετικότητα. Αυτό συνοδεύεται από θλίψη και μελαγχολία αλλά η μουσική είναι αυτή που τελικά πυροδοτεί την αλλαγή και την κίνηση» προσθέτει ο ίδιος. «Το άλμπουμ προσπαθεί να μεταδώσει το ανοιχτό πνεύμα, τη δεκτικότητα και την ειλικρίνεια. Κοιτάξτε γύρω σας. Εάν βρίσκεστε στο Βορρά, χρειάζεστε και έναν Νότο για να ζήσετε σε ισορροπία. Αναπνέουμε όλοι μαζί».

Με την μπάντα σε πλήρη σύνθεση, όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους στις αποσκευές τους και ένα νέο δυνατό αισιόδοξο άλμπουμ, οι Calexico ετοιμάζονται για το ταξίδι τους στην Ελλάδα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση