HomeHL1-CultureΣτο σφυρί «Το βιολί του Ινγκρές»

Στο σφυρί «Το βιολί του Ινγκρές»

Η εμβληματική φωτογραφία του Μαν Ρέι θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο μεγάλος Αμερικανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης Μαν Ρέι κρύβεται πίσω από την εμβληματική φωτογραφία «Το βιολί του Ινγκρές» που θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάιο στις ΗΠΑ, και αναμένεται να πωληθεί στην τιμή των πέντε έως επτά εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκ πρώτης όψεως, η ασπρόμαυρη φωτογραφία απεικονίζει μία γυμνή γυναικεία πλάτη, με τον καλλιτέχνη να της προσδίδει μία μουσική νότα.

bioli-ingres2

Η φωτογραφία προέρχεται από τη συλλογή της Ρόζαλιντ Γκέρστεν Τζέικομπς -υψηλόβαθμου στελέχους της αλυσίδας καταστημάτων Macy’ s- και του συζύγου της Μέλβιν Τζέικομπς, που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τους κύκλους των σουρεαλιστών. Την αγόρασαν από τον Μαν Ρέι, το 1962 .

Στο επίμαχο έργο του 1924, μία από τις ερωμένες του Μαν Ρέι, η Κiki de Montparnasse , ποζάρει φορώντας ένα τουρμπάνι στα μαλλιά και ευμεγέθη σκουλαρίκια. Η πλάτη της καμπυλωτής «Kiki» είναι για τον καλλιτέχνη ένα όργανο μουσικής και, συγκεκριμένα, ένα βιολί.

bioli-ingres3

Ο Μαν Ρέι μεταμορφώνει ένα γυναικείο γυμνό σώμα σε αντικείμενο, με τη φωτογραφία να βγαίνει στο σφυρί από τον Οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη και τους εκτιμητές να πιστεύουν ότι με το ποσό που θα πιάσει, θα είναι η ακριβότερη φωτογραφία που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Για τον Ντάριους Χάιμς, επικεφαλής του τμήματος φωτογραφιών του Οίκου Κρίστις, η φωτογραφία αυτή είναι μια «από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα». «Ρομαντική, μυστηριώδης και παράξενη, είναι μια μοναδική εικόνα στον κόσμο της φωτογραφίας και της Τέχνης».

rhine-ii

«Rhine II» – Αντρέας Γκούρσκι

Το σημερινό ρεκόρ της πιο ακριβής φωτογραφίας κατέχει η φωτογραφία «Rhine II» του Αντρέας Γκούρσκι, η οποία πωλήθηκε από τον Οίκο Κρίστις έναντι 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2011.
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση