HomeΕΛΛΑΔΑΓεωργαντάς: Η επισιτιστική επάρκεια για την Ελλάδα είναι απόλυτα διασφαλισμένη

Γεωργαντάς: Η επισιτιστική επάρκεια για την Ελλάδα είναι απόλυτα διασφαλισμένη

Τι είπα για το ηλιέλαιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις έδωσε η σημερινή παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Κώστα Παπαχλιμίτζου και ακολούθως η συζήτηση για τις γεωργικές επιχειρήσεις, αλλά και την επάρκεια τροφίμων που έλαβε χώρα στη συνέχεια, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία κατά τη σημερινή, τέταρτη και τελευταία ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει επάρκεια και ικανοποιητικά αποθέματα σε τρόφιμα, πρώτες ύλες, σιτηρά. Η Ελλάδα και η Ευρώπη παράγουν και το εμπόριο κινείται κανονικά, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά το ηλιέλαιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε καλυμμένοι για τους επόμενους πέντε μήνες».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικαίωμα που δίνει η Ε.Ε στους αγρότες που έχουν εκτάσεις σε αγρανάπαυση να καλλιεργήσουν, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις 380.000 στρεμμάτων, τις οποίες το Υπουργείο κατευθύνει για καλλιέργεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου και ηλίανθο – τρία προϊόντα τα οποία η χώρα μας εισάγει από Ουκρανία και Ρωσία – και υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών.

Την ίδια στιγμή σχολίασε ότι, εν όψει των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια αναγκαιότητα ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα, ο οποίος θα βοηθηθεί από αυτή τη χρηματοδότηση, που συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια που θα υλοποιούνται σε συγκεκριμένο χρόνο.

Από την πλευρά του, δε, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των αγροτών, μέσω μείωσης του κόστους παραγωγής, με στόχο να δώσουν το προϊόν τους σε τιμή προσιτή για τον καταναλωτή, προσέχοντας ιδιαίτερα για τα σημάδια αισχροκέρδειας, τα οποία παρακολουθούν με συγκεκριμένα εργαλεία, με ελέγχους και με την παρακολούθησή της μέσω βάσης δεδομένων, της οποίας οι τιμές επικαιροποιούνται κάθε πέντε μέρες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση