HomeΕΛΛΑΔΑΑλέξης Τσίπρας: Ζητώ εσπευσμένα εκλογές για να μην παραλάβουμε χάος

Αλέξης Τσίπρας: Ζητώ εσπευσμένα εκλογές για να μην παραλάβουμε χάος

«Η πολιτική Μητσοτάκη δεν θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση, σε εμάς δηλαδή, ευχέρεια διαχείρισης». Πρέσινγκ στο ΚΙΝΑΛ: «Θέλουν συμμετοχή σε κυβέρνηση; Προς ποια πλευρά;». Η αναβάθμιση της Τουρκίας και το σενάριο για East Med μέσα από την ΑΟΖ των Κατεχόμενων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με φουλ επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ένταση της πίεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη (χωρίς να τον κατονομάσει) να πάρει θέση για τις εκλογές και την “επόμενη ημέρα”, ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στις εξελίξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αναβάθμιση της Τουρκίας που περιλαμβάνει άλλη, επικίνδυνη, “διαδρομή” για τον αγωγό East Med.

Ειδικότερα, μιλώντας στον “Κρήτη TV”, με αφορμή την περιοδεία του στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας εξήγησε γιατί ζητάει τόσο επίμονα πρόωρες εκλογές θέτοντας το αντίστοιχο δίλημμα “σε όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές”.

Αφού σημείωσε ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η μοναδική στη μεταπολίτευση που είχε τόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια”, παρέθεσε τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος (απευθείας αναθέσεις 6,7 δισ., στρατός golden boys με μισθούς 4-8.000 ευρώ μηνιαίως κ.α.) και την ενεργειακή πολιτική (καρτέλ, “γονάτισμα” νοικοκυριών και επιχειρήσεων) για να επισημάνει ότι “η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά” και να τονίσει την επείγουσα σημασία των εκλογών.

“Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξανασυμβεί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ‘εποποιία’ της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως την αποκάλεσε ο κ. Δούκας. Φοβάμαι ότι αυτή η πολιτική δεν θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση, σε εμάς δηλαδή, τη δυνατότητα να έχουμε ευχέρεια διαχείρισης. Πάλι χάος θα παραλάβουμε, είναι της μοίρας μας γραπτό.

Όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως χάος παραλάβαμε εμείς από τον Σαμαρά και το Βενιζέλο με άδεια ταμεία που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε συντάξεις.

Και νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, στηρίξαμε την κοινωνία όσο μπορούσαμε, με λάθη και παραλείψεις, αλλά στηρίξαμε όσο μπορούσαμε: με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα κοινωνικά μερίσματα κάθε χρόνο.

Και τώρα αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε. Γι’ αυτό ζητώ εσπευσμένα εκλογές. Ξέρω ότι όσο περνάνε οι μέρες, αυτό που θα παραλάβω ξανά θα είναι μία κατάσταση που δεν θα διορθώνεται”.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να αναφερθεί (δύο φορές) στο «τι παρέδωσε” η κυβέρνηση Καραμανλή στο τότε ΠΑΣΟΚ” δεν ήταν τυχαία.

Κι αυτό διότι αφαίρεσε από τους επικριτές του στη Χ. Τρικούπη το “όπλο” της μη αναφοράς στον τότε πρωθυπουργό αλλά και στον διάδοχο του, τον Γιώργο Παπανδρέου, για το τι παρέλαβε – ασχέτως της κριτικής για το πώς διαχειρίστηκε την κατάσταση και για την ένταξη στα μνημόνια.

Σε ποια κυβέρνηση θέλει συμμετοχή το ΚΙΝΑΛ;

Ως φυσική συνέχεια των παραπάνω, ανέλυσε την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης, απορρίπτοντας εκ νέου τα όποια σενάρια για “κυβέρνηση εθνικής ενότητας”, δηλαδή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

“Οι προγραμματικές συγκλίσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των σοσιαλιστικών δυνάμεων αποκλίνουν. Εκεί που δεν αποκλίνουν έχουμε τη μετάλλαξη είτε της Δεξιάς είτε της κεντροαριστεράς, συνήθως της κεντροαριστεράς.

Όπως και στην Ελλάδα το φαινόμενο του pasokification, που οδήγησε στην εκλογική γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οφειλόταν στο ότι είχε κακούς αρχηγούς, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά στο ότι ακολούθησε πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ.

Εάν δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίσουν την πολιτική ταύτισης νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το υπαρξιακό τους συμφέρον σε αυτό το κόμμα”, είπε.

Στο σημείο αυτό, “προκάλεσε” έντονα το ΚΙΝΑΛ χωρίς να το κατονομάσει. “Ορισμένοι όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ανοιχτό να συνεργαστούν με τη Δεξιά. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών, να μείνει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης άλλον έναν χρόνο.

Και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εγώ σας ξεκαθάρισα: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Αλλά όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ’ αόριστον. Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν για τον τόπο. Θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση; Και αν ναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιους προγραμματικούς όρους και προς ποια πλευρά;

Εμείς έχουμε αποσαφηνίσει τη θέση μας και το αίτημά μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς για να έρθει στη θέση της μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία.

Αυτό θα γίνει πραγματικότητα είτε από την πρώτη Κυριακή είτε από την δεύτερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική και υπάρχουν δυνατότητες να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική. Όσο πιο σύντομα κάποιοι το συνειδητοποιήσουν, τόσο καλύτερα για το δικό τους πολιτικό μέλλον”, ήταν η ακριβής τοποθέτηση.

East Med μέσα από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο;

Αναφερόμενος στην πολεμική κρίση, εστίασε στην τακτική της Τουρκίας και στον ρόλο που διεκδικεί πλέον, μεταφέροντας και ένα άκρως ανησυχητικό “σενάριο” που θέλει τον αγωγό East Med να υλοποιείται μέσα από την ΑΟΖ των Κατεχόμενων στην Κύπρο.

“Η Τουρκία ενισχύεται και αναδεικνύεται ως μία κρίσιμη δύναμη γεωπολιτικά”, είπε, και πρόσθεσε:

-“Πολύ φοβάμαι ότι με την επιλογή Μητσοτάκη να αποστείλει αντί για ανθρωπιστική βοήθεια επιθετικό πολεμικό υλικό, η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης αλλά είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς να έχουμε καν καμία φύλαξη. Εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται.

-Η Ελλάδα έχει σαφείς κόκκινες γραμμές για την Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ή ότι υπάρχουν αποστρατικοποιημένα νησιά.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο, άρα και προσφυγή στη Χάγη για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

-Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι το γεγονός ότι η στρατηγική δεκαετίας για την ενεργειακή προοπτική και τον EastMed, στην ουσία ακυρώθηκε επί των ημερών Μητσοτάκη, με τρόπο που μας αδικεί ως χώρα.

Είναι άλλο να πουν οι ΗΠΑ ότι ακυρώνεται γιατί δεν είναι βιώσιμο και άλλο ότι ακυρώνεται γιατί ενοχλεί την Τουρκία.

Αυτό είναι αντιφατικό με τη στρατηγική Μητσοτάκη ότι τα δίνουμε όλα στη Δύση για να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι και τα δίνουμε όλα στη Δύση και η Τουρκία τα παίρνει όλα. Άρα είμαστε χαμένοι από όλες τις πλευρές.

-Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα ο αγωγός να γίνει και να πάει απευθείας στην Τουρκία, περνώντας μάλιστα από την ΑΟΖ των Κατεχόμενων.

Αυτό θα είναι μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ήττα για τη χώρα, θέλω να πιστεύω ότι θα αποτραπεί”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση