HomePost ItΒαρδάκης: «Η έκταση της Αμερικανικής Βάσης Γουρνών ανήκει εξ ολοκλήρου στην τοπική κοινωνία»

Βαρδάκης: «Η έκταση της Αμερικανικής Βάσης Γουρνών ανήκει εξ ολοκλήρου στην τοπική κοινωνία»

Στη Βουλή έφτασε το θέμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης από την ΕΤΑΔ ΑΕ, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, με το οποίο δηλώνεται η αντίθεσή του για την ανάκληση της έκτασης παραχώρησης των 55 στρεμμάτων μέσα στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.).

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά την τακτική συνεδρίασή του, την Πέμπτη 31/3/22, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο αιτείται  τη συνέχιση παραχώρησης του ακινήτου στην εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.», καθώς και την ανάκληση του εγγράφου της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. για επιστροφή του ακινήτου.

Κατά την συνεδρίαση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  1. Η περιοχή της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών (Π.Α.Β.Γ.), λόγω της θέσης της αλλά και της σπουδαιότητάς της εντάσσεται σε ένα δυναμικό περιβάλλον,
  2. Η ανάγκη εξασφάλισης και κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα και ρόλου του συγκεκριμένου ακινήτου, με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που αποφέρουν όφελος στην κοινωνία ως την κατ’ εξοχήν δημόσια υποδομή εκθεσιακού χώρου σε όλη την ΚΡΗΤΗ,
  3. Η αδιαπραγμάτευτη θέση της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων της Κρήτης, το ακίνητο αυτό να διατηρήσει τον κοινωφελή του χαρακτήρα του και να μην αποτελέσει συμπλήρωμα της προς υλοποίηση ιδιωτικής επένδυσης που σχεδιάζεται στην υπόλοιπη έκταση,
  4. Η ανάγκη αναβάθμισης και διαχείρισης από τους τοπικούς φορείς του Δ.Ε.Κ.Κ., το οποίο έχει ανεγερθεί από Ευρωπαϊκούς πόρους και από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποτελέσει ένα βασικό έργο υποδομής της τοπικής οικονομίας.

«Η συγκεκριμένη έκταση είναι κτήμα της τοπικής κοινωνίας, και οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα της. Σε αυτά τα 55 στρέμματα μέσα στην αμερικανική βάση Γουρνών υπάρχουν δύο σχολικά συγκροτήματα και η δημόσια υποδομή του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, μοναδική σε όλο το νησί.

Οι Υπουργός και Υφυπουργός Οικονομικών, αν και γνωρίζουν όλα όσα προανέφερα και αρχικά δεσμεύτηκαν για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης προς όφελος της κοινωνίας, εντούτοις, όχι μόνο δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά η ΕΤΑΔ ΑΕ προχώρησε στη δημοσιοποίηση ενός αιφνιδιαστικού εγγράφου, στο οποίο αποτυπώνεται η βούλησή της να ανακαλέσει την παραχώρηση των ακινήτων στο χώρο της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών από την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.». Η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό την απόσυρση συνέχιση παραχώρησης του ακινήτου στην εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.», καθώς και την ανάκληση του εγγράφου της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε για επιστροφή του ακινήτου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση