HomeHL-9Άγιος Τίτος: Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της λιθοδομής – Μέχρι το Πάσχα η αποκάλυψη

Άγιος Τίτος: Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της λιθοδομής – Μέχρι το Πάσχα η αποκάλυψη

Έτοιμη η πρόσοψη του Ναού μέχρι την Ανάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης της λιθοδομής στο εξωτερικό κέλυφος του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, έπειτα από την διάβρωση που παρατηρήθηκε στα μεταλλικά ελάσματα τα οποία ενώνουν τους λίθους αλλά και στην ίδια τη λιθοδομή.

Μάλιστα προσωπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εργασιών έδειξε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος μετέβη το πρωί της Παρασκευής στον Άγιο Τίτο προκειμένου να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι την πορεία της αποκατάστασης.

Το σχετικό κονδύλι, που κατάφερε να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κρήτης, ανέρχεται στα 87.000 ευρώ. Ταυτόχρονα οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, οι προϊστάμενοι του οποίου επιδεικνύουν επίσης προσωπικό ενδιαφέρον και βρίσκονται αρωγοί στην υπερνίκηση της γραφειοκρατίας για την ταχεία εξέλιξη των εργασιών. Άλλωστε, οι δύο αυτοί φορείς έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου την διεκπεραίωση του έργου, από τις τεχνικές μελέτες έως τις εργασίες αποκατάστασης.

agios-titos3

Ανάσταση με νέα πρόσοψη στον Άγιο Τίτο

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, «εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, οπότε ξεκίνησαν τα έργα, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια ώστε η πρώτη φάση του έργου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα και να γίνει η Ανάσταση χωρίς τις σκαλωσιές και την αποκάλυψη της νέας πρόσοψης του Ναού».

Σημειώνεται ότι σε αυτή την πρώτη φάση του έργου οι τεχνικοί επισκευάζουν τους λίθους που είχαν αποκολληθεί ή υποστεί σημαντική διάβρωση. Όσοι λίθοι είναι απαραίτητο να αποκολληθούν, αποκολλούνται, γίνεται η αποκατάσταση τους και ακολουθεί η επανατοποθέτηση τους στο εξωτερικό κέλυφος του Αγίου Τίτου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πολιτικό μηχανικό «η ζημιά που είχε υποστεί ο ναός δείχνει να μην επηρεάζει τη στατικότητα του κτιρίου – συνεπώς δεν είναι σοβαρή – ωστόσο χρήζει άμεσης αποκατάστασης». Αποκατάσταση που συντελείται ήδη λίγους μόλις μήνες μετά το αρχικό ρεπορτάζ του cretapost.

Πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί εις βάθος και λεπτεπίλεπτη εργασία και για τούτο το λόγο εργάζονται συστηματικά εξειδικευμένοι τεχνικοί και μηχανικοί της Περιφέρειας Κρήτης.

agios-titos2

Μέχρι το καλοκαιρί η πλήρης αποκατάσταση

«Λόγω της υγρασίας που έχει αναπτυχθεί και έχει διεισδύσει μέσα από τους αρμούς και τους πόρους της πέτρας έχει διαβρωθεί ο οπλισμός της λιθοδομής με αποτέλεσμα να παραμορφώνει την πέτρα και κατ’ επέκταση τη στατικότητα, την όψη και την αισθητική του Ιερού Ναού» ανέφερε στο cretapost πολιτικός μηχανικός αναφορικά με τις φθορές που παρουσιάζε εξωτερικά ο ναός.

Άμεσα συγκλήθηκε ιερατικό συμβούλιο το οποίο κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση συντήρηση και αποκατάσταση του ναού μέχρι που καταλήξαμε στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ιερού Ναού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείο Πολιτισμού. Η Υπουργός κα. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τότε (Δεκέμβριο 2021) την Κρήτη για να παρίσταται και να υπογράψει προσωπικά την εν λόγω προγραμματική σύμβαση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης του έργου, η δεύτερη φάση των εργασιών στο εξωτερικό κέλυφος του Αγίου Τίτου (εκτός της πρόσοψης) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών. Συνεπώς αρχές του καλοκαιριού, αν όλα βαίνουν κατ’ ευχήν, θα έχει αποκαλυφθεί η πλήρης αποκατάσταση της λιθοδομής.

Ο Άγιος Τίτος και το ιερατικό του συμβούλιο επιθυμεί να εκφράσει προσωπικές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στον Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και σε ολόκληρο το προσωπικό της Περιφέρειας για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν και την αμέριστη βοήθεια και στήριξη ώστε να γίνει ό,τι καλύτερο για έναν ναό που δεν είναι μόνο ναός της Ορθοδοξίας αλλά ένα σημαντικότατο πολιτιστικό μνημείο του Ηρακλείου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία της πόλης.

agios-titos

Διαφήμιση
Διαφήμιση