HomeHL-TOPΣτοιχεία σοκ στη δικογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου -Εψαχνε τις κάμερες, ζήταγε μονόκλινο

Στοιχεία σοκ στη δικογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου -Εψαχνε τις κάμερες, ζήταγε μονόκλινο

Η αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα».

Αυτά τα λόγια φέρεται να είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» όπου νοσηλευόταν η 9χρονη Τζωρτζίνα στις 28 Ιανουαρίου 2022, μία ημέρα πριν το κοριτσάκι φύγει από τη ζωή. Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αυτές οι κουβέντες της 33χρονης προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Εννέα επεισόδια είχε κάνει η Τζωρτζίνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας προς τις δικαστικές αρχές, η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 έως και την ημέρα του θανάτου της είχε παρουσιάσει εννέα επεισόδια ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας και στο Παίδων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τους ιατρούς. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.

Το πρώτο επεισόδιο της Τζωρτζίνας σημειώθηκε στις 8 Απριλίου 2021 με τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της, λίγες μόλις ημέρες μετά το θάνατο της Ίριδας, του έξι μηνών βρέφος της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους.

Η εννιάχρονη Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε τέτοια επεισόδια όσο νοσηλευόταν στο Ωνάσειο ή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.

Επίσης, εκεί έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πάντοτε ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο στα νοσοκομεία και ρωτούσε εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα δωμάτια με το πρόσχημα ότι αφήνει τα υπάρχοντά της και φοβάται τυχόν κλοπές.

Τα ιατρικά επεισόδια της Τζωρτζίνας του Ιανουαρίου

Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε το κορίτσι.

Στο διαβιβαστικό περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική.

Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε πίσω στην Κλινική.

Έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ μένει εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.

Τότε, στις 26 Ιανουαρίου αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.

Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3 1/5 λεπτών που αντιμετωπίστηκε.

Τις επόμενες ημέρες εμφανίζει από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική διασωληνώθηκε και το παιδί κατέληξε. Η μητέρα της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, που συνόδευε το παιδί ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό στο Παίδων να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας όλες τις άλλες ημέρες μόνον η 33χρονη.Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του.Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2022 αποχώρησε ο πατέρας και έμεινε μόνον η Πισπιρίγκου μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ 

Στο διαβιβαστικό περιγράφονται λεπτομερώς τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 2022, ημέρα που πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα. Μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο.Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια η Πισπιρίγκου της είπε κάτι χαμηλόφωνα, που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε.

Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο, ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα κατέληξε.

Η ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας, ο θάνατος επήλθε συνεπεία  θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 ml).Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ 

Το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη. Οι αστυνομικοί έχοντας αυτό ως δεδομένο προχώρησαν στην αξιολόγηση των λοιπών στοιχείων, από τα οποία προέκυψαν τα εξής:

Η μάνα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη ήταν που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας.

Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς«αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Προβλέποντας ουσιαστικά το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού που τελικά συνέβη και οδήγησε στον θάνατό του. Τα λεγόμενα της έκαναν αίσθηση στους γιατρούς γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Στο Παίδων τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα. Όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί. Με αυτά τα δεδομένα οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και υπέβαλαν τη σχετική δικογραφία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος άσκησε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση