HomeHL-SportsΠαναθηναϊκός: Σήμερα η ιστορική ψηφοφορία για τον Βοτανικό

Παναθηναϊκός: Σήμερα η ιστορική ψηφοφορία για τον Βοτανικό

Διπλή Ανάπλαση: Τι θα συμβεί με το «ναι» και τι με το «όχι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστά σε μία από τις πιο ιστορικές αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών θα βρεθούν σήμερα τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Και αυτό γιατί θα κληθούν να αποφασίσουν το αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις συμβάσεις για τη Διπλή Ανάπλαση και τη μετακόμιση του συλλόγου στις γηπεδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στον Βοτανικό.

Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος» της Λεωφόρου. Δικαίωμα ψήφου έχουν 4.284 μέλη του Ερασιτέχνη, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του σωματείου επιτράπηκε η επιστολική ψήφος, ώστε να υπάρχει συμμετοχή από την επαρχία και το εξωτερικό.

Οι συμβάσεις που καλείται να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει το εκλογικό σώμα είναι τρεις. Του Ερασιτέχνη με τον Δήμο Αθηναίων, την ΑΕΠ Ελαιώνα και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Για να περάσει το «ναι» θα χρειαστεί τα 2/3 των θετικών ψήφων, δηλαδή το 67% (ήτοι 2.856 ψήφους). Σε περίπτωση που το ποσοστό υπέρ της Διπλής Ανάπλασης δεν φτάσει στα 2/3, τότε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το «όχι».

Διπλή Ανάπλαση: Τι θα συμβεί με το «ναι» και τι με το «όχι»

Τα πράγματα είναι απλά σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι». Οι συμβάσεις θα υπογραφούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα κινηθούν οι διαδικασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων, μόλις έρθει και το «πράσινο φως» από την ΕΕ που θα πρέπει να εγκρίνει τον φάκελο του πρότζεκτ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι 2026 και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη το 2024.

Στη περίπτωση του «όχι» δεν έχουμε δεδομένα αλλά σενάρια, καθώς τα πάντα θα είναι ρευστά. Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Ερασιτέχνη με τον Δήμο και την ΠΑΕ, ώστε να συμφωνηθούν νέοι όροι και καμφθούν οι αντιστάσεις των μελών σχετικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων και κάποιες ρήτρες που, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί και να διασφαλίζουν τον Α.Ο σε περίπτωση αποχώρησης της ΠΑΕ από τον Βοτανικό.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως θα υπάρξει «πάγωμα» της υλοποίησης του πρότζεκτ και η προοπτική της Διπλής Ανάπλασης θα ξαναμπεί στα συρτάρια, με το Προεδρικό Διάταγμα, όμως, να παραμένει ενεργό.

Κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να ξανανοίξει στο «μέλλον» η διαδικασία και παράλληλα θα δέσμευε τον Παναθηναϊκό από το να «χρησιμοποιήσει» τη Λεωφόρο σε μια διαφορετική προοπτική γηπέδου ενώ από την στιγμή που δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας από δικαστική αρχή ούτε για τον σύλλογο ούτε για τον Δήμο, σίγουρα είναι κάτι που περιπλέκει την υπόθεση. Μία υπόθεση που μπορεί να ξεκαθαρίσει μόνο στα δικαστήρια.

Το τρίτο σενάριο, για το οποίο θα χρειαστούν ενέργειες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ξεκάθαρη πολιτική βούληση, λέει πως η Διπλή Ανάπλαση θα καταργηθεί από νόμος του κράτους, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν φτάνει μόνο η πιθανή επιθυμία του Παναθηναϊκού. Θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα μέρη του εγχειρήματος, πρωτίστως η εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη θα αποχαρακτήριζε το γήπεδο της Λεωφόρου από χώρο πρασίνου και θα επέτρεπε έναν εκμοντερνισμό του υπάρχοντος γηπέδου. Από την άλλη, όμως, θα έβαζε και πάλι στο μηδέν τη διαδικασία «μετακόμισης» σε σύγχρονο γήπεδο και εγκαταστάσεις.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση