HomeHL-TOPΑρτοποιοί Ηρακλείου: Ζητούν βερεσέ ψωμί στους φούρνους – «Εξανεμίζεται το βοήθημα»

Αρτοποιοί Ηρακλείου: Ζητούν βερεσέ ψωμί στους φούρνους – «Εξανεμίζεται το βοήθημα»

Κραυγή αγωνίας για τη συνοχή της κοινωνίας – Τεράστιες οι αυξήσεις στα αγαθά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αμέτρητες είναι πλέον οι επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες εξακολουθούν να αποτυπώνονται στην οικονομία, την γεωπολιτική αλλά και την κοινωνία με όλους μας να υφιστάμεθα τις συνέπειες.

Μία πρώτη γεύση φαίνεται ότι πήραμε με την αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, το αλεύρι, η ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Ουκρανία και Ρωσία μαζί θεωρούνται ως οι σιτοβολώνες του πλανήτη με το 80% της συνολικής διακίνησης σίτου να παράγεται σε αυτές τις δύο χώρες.

Εξαιτίας του πολέμου η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν σταματήσει με τις τιμές των σιτηρών να εκτινάσσονται στα ύψη ενώ δεν διαφαίνεται αχτίδα φωτός στον ορίζοντα της ρωσικής εισβολής.

Τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες

Στο ήδη βεβαρυμμένο κλίμα οι αρτοποιοί της Κρήτης, οι οποίοι χρησιμοποιούν άλευρα από ελληνικούς και ειδικότερα από τοπικούς αλευρόμυλους, καταβάλλλουν μεγάλες προσπάθειες επιβίωσης αλλά και συγκράτησης των τιμών.

«Το αλεύρι και όλες οι πρώτες ύλες τραβάνε την ανηφόρα. Συν 25% έχουν αυξηθεί τα άλευρα μόνο για το μήνα Μάρτιο» αναφέρει στο cretapost ο πρόεδρος Αρτοποιών Ηρακλείου κ. Βασίλειος Δαφέρμος και συνεχίζει λέγοντας ότι «έχουμε εκτόξευση του ηλιελαίου με τη μέση τιμή στα 13 ευρώ/10λιτρο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ σήμερα φτάνει τα 30-35ευρώ/10λιτρο η μέση τιμή. Αντίστοιχες τιμές συναντάμε και στο ελαιόλαδο ενώ η ζάχαρη έχει υποστεί αύξηση +40% τον τελευταίο χρόνο».

Με τα ως άνω δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι διεθνείς εξελίξεις έχουν φέρει ανατροπές στη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. «Αναγκαστικά βάλαμε κάποιες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού διότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άλλο. Δέκα χρόνια είχαμε την ίδια τιμή το ψωμί και απορροφούσαμε ως κλάδος όλες τις αυξήσεις (σε φόρους, πρώτες ύλες κτλ), αλλά πλέον δεν γίνεται διότι οι τιμές έχουν ξεφύγει τόσο πολύ σε όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.

+70% το ρεύμα – Χαριστική βοή η ρήτρα αναπροσαρμογής

Μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων του τόνισε το εξής παράδειγμα το οποίο αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό και εύγλωττο τρόπο ότι η ακρίβεια, δυστυχώς, ήρθε για να μείνει. «Το ρεύμα έχει ανέβει +70%. Η τιμή του έχει τριπλασιαστεί πλέον για εμάς διότι έχουμε τεράστια κατανάλωση ως κλάδος καθώς όλα τα μηχανήματα των φούρνων δουλεύουν με ρεύμα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έρχεται και τριπλασιάζεται η τιμή. Για παράδειγμα: σε ένα τιμολόγιο περίπου 1.320 ευρώ/μήνα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 770 ευρώ, η καθαρή αξία του ρεύματος είναι 220 ευρώ και όλα τα υπόλοιπα είναι φόροι. Και αυτές οι τιμές ίσχυαν πριν δύο μήνες. Σήμερα θα έχουν αυξηθεί περισσότερο τα τιμολόγια», λέει συγκεκριμένα ο κ. Δαφέρμος αναλύωντας εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

«Εξανεμίζεται το βοήθημα της κυβέρνησης πριν καν το λάβουμε – Ακαριαία μέτρα μείωσης ΦΠΑ και ΕΦΚ»

Κανείς δεν αρνείται ότι η ακρίβεια είναι προϊόν διεθνών εξελίξεων ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί ακόμα και μέσα σε δυσχερείς παγκόσμιες συγκυρίες να έχει… άσους στο μανίκι της που δυστυχώς τους κρατάει καλά κρυμμένους.

Μείωση φόρων και του ΕΦΚ έχουν ζήτηση ήδη, με δηλώσεις τους μέσα από το cretapost, επαγγελματίες όπως οι πρατηριούχοι αλλά και οι οδηγοί ταξί ενώ πλέον σε αυτούς προστίθενται και οι αρτοποιοί.

«Η κυβέρνηση έδωσε βοήθημα και σε εμάς, τους αρτοποιούς, αλλά μέχρι να λάβουμε το επίδομα οι αυξήσεις τρέχουν με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται τάχιστα. Ως κλάδος ζητάμε ακαριαία μείωση ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή 6% (σ.σ. από το 13% που είναι σήμερα), διότι αμέσως θα πέσει 7% το κόστος στις πρώτες ύλες που αγοράζουμε. Κάτι πρέπει να κάνει το κράτος τώρα, άμεσα, ακαριαία. Αρκετά το σκέφτηκαν. Επίσης αν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα αμέσως θα πέσουν και οι τιμές σε πάρα πολλά είδη καθώς οτιδήποτε παράγεται χρειάζεται πετρέλαιο για να μεταφερθεί μέχρι το φούρνο (λάδι, αλεύρι, ζάχαρη κτλ.)», επισημαίνει ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ηρακλείου.

Η επιστροφή του βερεσέ – Κραυγή απόγνωσης

«Πάρα πολύ καιρό τώρα ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει ψωμί και ζητάει βερεσέ. Λένε ότι θα πληρώσουν τέλος του μήνα. Μα είναι κατάσταση αυτή, να έχουμε 2022 και να μην έχει ο συνάνθρωπος ένα ψωμάκι να φάει; Έρχεται το παιδί και δεν έχει χρήματα να πάρει το πρωινό του για το σχολείο και δεν είναι ένα ή δύο. Είναι αμέτρητα παιδιά σε όλο το Ηράκλειο. Αν ξέρεις 20 χρόνια τον πελάτη, δε θα του δώσεις ψωμάκι;» αναφέρει ο κ. Δαφέρμος με την αγωνία της επιβίωσης και της συνοχής της κοινωνίας να καταγράφεται στον τόνο της φωνής του.

«Ο παραδοσιακός φούρνος της γειτονιάς παίρνει το αλεύρι από τον τοπικό αλευρόμυλο, ελαιόλαδο από ντόπιο παραγωγό (οι τοπικοί φούρνοι χρησιμοποιούν ελάχιστο ηλιέλαιο) και παράγει μόνος του το ψωμί, τα βουτήματα, τα κρουασάν, τα παραδοσιακά κουλούρια. Είναι κρίμα να χαθεί αυτή η γειτονιά που εμπερικλείει ο θεσμός του τοπικού αρτοποιείου», καταλήγει ο κ. Δαφέρμος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση